26 неповнолітніх перебувають у СІЗО на території Дніпропетровщини, ще 269 — під наглядом кримінально-виконавчої інспекції. І хай там як, а День молоді, що був останньої неділі червня, — це і їх свято. З виховною метою в підрозділах кримінально-виконавчої інспекції для підлітків організовують культурномасові та просвітницькі заходи.
Фахівці управління Державної пенітенціарної служби України  (ДПСУ) в області погоджуються з тим, що, незважаючи на всі зусилля, підліткова злочинність була, є і залишається однією з найсерйозніших проблем для більшості країн Європи. Але в той час, як на Заході вже напрацьовано дієвий алгоритм протидії цьому суспільному явищу, Україна стоїть лише на початку шляху створення національного механізму ювенальної юстиції щодо неповнолітніх. Завдання ювенальної юстиції в Україні — перейти від карального правосуддя до реабілітаційно-виховного.
Дуже важливо донести до кожного підлітка те, що покарання за злочин — неминуче, переконати, що самонавіювання про те, що «мене це не стосується» — помилкове і згубне. Для цього співробітники інспекції по всій області організовують та проводять зустрічі з учнівською молоддю. При цьому демонструють документальний фільм про неповнолітніх, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, який справляє величезне враження і викликає багато питань.
«Ще одним із заходів з профілактики злочинів є екскурсії неповнолітніх, які перебувають на обліку в інспекціях, до Дніпропетровського та Криворізького слідчих ізоляторів, — зазначає заступник начальника ДПСУ Олександр Ведмідський. — Підліткам демонструють і роз’яснюють умови утримання неповнолітніх ув’язнених у слідчому ізоляторі. Суворе дотримання встановленого режиму, камерне утримання, специфічна тюремна субкультура, і, головне, життя в умовах позбавлення волі — усе це наслідок протиправної поведінки, що повинні зрозуміти неповнолітні».
До процесів соціального супроводу та контролю за поведінкою дітей та молоді долучаються як державні, громадські, так і релігійні організації: укладено 47 договорів про співпрацю. За їх  участю проводяться зустрічі неповнолітніх з фахівцями в галузі права, профорієнтаційні заходи, психологічні тренінги.
Дніпропетровська область.
 
Для цих двох молодиків, що перебувають у Київському слідчому іроляторі, життя за гратами стало реальністю, а не навчально-профілактичним заходом.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).
До реЧІ
Нинішнього року в регіоні 852 особи, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, отримали атестати про середню освіту. З них 810 — віком до 35 років, решта — за 35. Найстарша учениця — 1935 року народження. Вона відбуває 11-річний термін за вбивство і перебуває в класі вирівнювання знань, тобто, не вміє ані читати, ані писати. А 68-річна жінка, яка також відбуває покарання за вбивство, закінчила 11 клас і уже склала ЗНО. Наразі її вже випущено за умовно-достроковим звільненням.
ДовІдка
2012 року в слідчих ізоляторах Дніпропетровської області перебувало 118 неповнолітніх, а наразі їх — 26: у СІЗО Дніпропетровська — 24, у СІЗО Кривого Рогу — два. Крім того, у 49 підрозділах кримінально-виконавчої інспекції під наглядом перебуває 269 засуджених, які не досягли повноліття.