Для цього у двох найвіддаленіших мікрорайонах обласного центру — Таврійський та Корабел — побудують дружні до навколишнього середовища ТЕЦ, які працюватимуть, спалюючи сільськогосподарські відходи та продукти переробки деревини. За висновками експертів, вартість проекту сягне 320 мільйонів гривень, а окупиться він уже через дев’ять років не тільки завдяки наданню платних послуг з централізованого опалення, а й за рахунок продажу електроенергії за «зеленим» тарифом (проектна потужність двох модулів ТЕЦ становить 24 мегавати).

Проект ще обговорюватимуть на сесії міськради, але попередньо він цілком влаштовує очільників міста. Адже в його реалізацію не потрібно буде вкладати жодної бюджетної копійки — інвестиції забезпечить дочірнє підприємство однієї з міжнародних компаній, яка спеціалізується саме на впровадженні альтернативних енерготехнологій. Не мають причин для невдоволення і працівники комунального підприємства «Херсонтеплоенерго», що нині обігріває більшу частину міста. Адже компанія гарантує їм вакансії на своїх ТЕЦ і створення ще 220 додаткових робочих місць. При цьому діючі котельні будуть збережені як резервні, вказує на суттєву обставину директор КП «Херсонтеплоенерго» Володимир Пепель.

Звичайно, особливих підстав довіряти інвесторові, який щойно з’явився на вітчизняному енергоринку, в муніципальної влади немає — навчені гірким досвідом. Однак це саме той варіант співробітництва, де територіальна громада абсолютно нічим не ризикує, запевнила на презентації проекту в. о. міського голови Зоя Бережна. Адже насамперед компанія має довести, що слово з ділом у неї не розходиться, і вже цьогоріч профінансувати ремонт підземних тепломагістралей, якими згодом збирається користуватися. А це чотирнадцять мільйонів гривень — їх мають виділити вже у другій половині 2013-го. Якщо все відбудеться так, як планують, то будівництво біопаливних ТЕЦ розпочнуть наступного року, а запрацюють вони у 2015-му.

Керівник проекту від Державного агентства з інвестицій України Ростислав Марайкін наголошує, що, крім додаткових робочих місць та доходів до бюджету, нові теплопостачальні підприємства дадуть поштовх розвитку ще кількох екологічно значущих та економічно важливих бізнесів, які зараз на Херсонщині в занепаді. Це збирання, переробка та перевезення сільськогосподарських відходів — майбутнього палива для ТЕЦ.

 

Зліва направо: директор КП «Херсонтеплоенерго» Володимир Пепель, в. о. міського голови Зоя Бережна та керівник проекту від Держагентства з інвестицій України Ростислав Марайкін під час спільної прес-конференції.

Фото автора.