Учора керівник апарату Верховної Ради Валентин Зайчук та Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт вручили сертифікати 86 інтернам Верховної Ради та 23 учасникам Програми стажування у центральних органах виконавчої влади. Впродовж восьми місяців представники майже всіх регіонів країни працювали в парламентських комітетах, структурних підрозділах апарату, міністерствах та державних агентствах.

Під час стажування вони брали участь у розробці законів, організації парламентських слухань та круглих столів, а також вивчали такі предмети, як аналіз державної політики, законодавчий процес, теорія права, регламентні процедури тощо. Крім того, стажери щотижня мали можливість зустрічатися з провідними політичними та громадськими діячами, вітчизняними і зарубіжними експертами.

В. Зайчук висловив задоволення результатами цієї програми. «Сподіваюся, що ваші очікування від стажування виправдалися і ви отримали неоціненний досвід, який стане потужним поштовхом для розвитку кар’єри, громадської чи політичної діяльності», — сказав керівник апарату, звертаючись до учасників програми.
Окрім професійного аспекту, за його словами, на увагу заслуговує розвиток лідерських якостей інтернів, проведення заходів та зустрічей з відомими та впливовими особистостями сучасності, що є особливістю, котра вирізняє саме цю програму.
А от Д. Теффт розповів, що коли 30 років тому теж проходив стажування у Конгресі США, то багато дізнався про його діяльність. Це було гарною школою і посприяло подальшій кар’єрі. «Подобається, що ви приходите у програму з бажанням щось зробити для своєї країни та певними ідеалістичними міркуваннями, які важливо зберегти у майбутньому. Адже дуже легко стати цинічним. Якщо ви збережете ідеалізм, перетворите його на прагматичний ідеалізм та весь час пам’ятатимете про інтереси українських громадян, мені здається, це буде оптимальний результат», — сказав посол.
За його словами, за роки існування Програми стажування близько третини випускників продовжили працювати у Верховній Раді, а деякі з них стали народними депутатами.

На знімку: (зліва направо) директор Агентства США з міжнародного розвитку Джон Бартон, Надзвичайний і Повноважний Посол США в Україні Джон Теффт, випускниця програми Катерина Садохіна, керівник Апарату ВР України Валентин Зайчук. 

Довідково
Програма стажування у Верховній Раді розпочалася у липні 1995 року за спільної ініціативи нашого парламенту та Асоціації колишніх членів Конгресу США за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAІD). З листопада 2000 року адміністрування Програми стажування перейшло до Програми сприяння парламенту України університету Індіани, а з вересня 2008 року — до Програми розвитку законотворчої політики (ПСП ІІ), яка здійснюється університетом штату Огайо за контрактом з університетом штату Індіана. Протягом 18 років діяльності програми її учасниками стали майже 1300 осіб. У 2009 році було створено Асоціацію випускників «Ліга інтернів», яка опікується розвитком програми.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.