Призначена на 11 липня сесія Київради 6-го скликання таки відбулася. Щоправда, на ній не було проголосовано жодного з намічених проектів рішень. А з найбільш значущих моментів можна відзначити лише бійки усередині й навколо Київради (на знімку), адже біля будівлі на Хрещатику тисячі киян очікували, як їхні обранці, котрі тепер уже начебто й не обранці, розв’яжуть ситуацію, що склалася. Адже опозиція заявляє, що повноваження нинішніх міських депутатів минули ще 2 червня, а нові вибори дотепер так і не призначені.

На думку секретаря Київради Галини Гереги, відповідно до законів «Про статус депутатів міських рад» і «Про місцеве самоврядування в Україні» повноваження депутата міськради закінчуються в день відкриття першої сесії ради нового скликання.
«Відповідно, на сьогоднішній день у Києві діє повноважний орган місцевого самоврядування — Київрада, — розповіла Галина Герега. — Якщо Київрада усунеться від керування містом і не ухвалюватиме ніяких рішень до проведення виборів, то на Київ очікує фінансовий колапс».
Цю думку підтримує і член парламентської фракції Партії регіонів Володимир Олійник. «Сесія повинна сьогодні й завтра продовжувати вирішувати важливі питання в інтересах територіальних громад, — зазначає він. — Адже в Конституції закладено принцип безперервності влади, у тому числі й органів місцевого самоврядування. Це означає, що жоден інститут місцевого самоврядування не припиняє функціонувати, поки не буде обрано інший».
Де-факто результат сесії, яка хоч і відбулася, виявився нульовим. Народні депутати від опозиції разом із помічниками блокували трибуну, а в Г. Гереги, що намагалася вести засідання, відібрали й відключили обидва мікрофони, перевернули монітор і вихопили робочі документи. Все, що вона змогла зробити, — це провести реєстрацію, визначити, що зібралося 65 депутатів, оголосити засідання відкритим. Після чого пішли тривалі перерви, наради з керівниками фракцій. На тому все й закінчилося.
«Сьогодні вони хотіли провести засідання. Ми їх переконали не робити незаконних кроків. Засідання Київради не відбулося — вони не вкрали землю, об’єкти державної власності,  комунальні об’єкти, — заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк (на знімку). — З вересня розпочнеться боротьба за право киян і українців обирати собі міського голову, владу й знімати владу».
За словами голови фракції «БЮТ «Батьківщина» у Київраді Тетяни Меліхової, їхня мета — прийти й розповісти міським депутатам, що вони діють незаконно. А киянам показати, як більшість у Київраді зневажає їхніми інтересами. Адже городяни не уповноважували їх працювати більше п’яти років».
Зупинити безлад, коли абсолютно нелегітимна Київрада продовжує засідати і начебто ухвалювати якісь рішення, вимагали й представники «Свободи». «Ми не збираємося їх терпіти. Вони повинні піти геть. У Києві мають відбутися вибори», — зазначив народний депутат-свободівець Андрій Іллєнко.
На думку голови Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктора Чумака («УДАР»), дії нинішньої Київради можна кваліфікувати як кримінальний злочин. «Нагадуємо своїм колишнім колегам з Київради, чий термін повноважень уже закінчився, про те, що все, що вони роблять, підпадає під статті 364 і 367 Кримінального кодексу України, — зазначив він. — Кожне натискання на кнопку для голосування при прийнятті рішень вважатиметься кримінальним злочином, що має дуже великий строк давності».
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.