Андрій МОХНИК (фракція ВО «Свобода»):
— Політичні експерти зазначають, що перша в історії України націоналістична фракція у Верховній Раді України, яку утворили народні депутати від ВО «Свобода» за результатами парламентських виборів 2012 року, якісно змінила законодавчий орган.
Вагомим результатом діяльності фракції ВО «Свобода» спільно з іншими опозиційними фракціями в парламенті стало те, що вперше у вищому законодавчому органі країни почали виконувати норму Конституції та Регламенту щодо персонального голосування. Важливим кроком на шляху захиста української мови як атрибута української державності стали систематичні намагання депутатів фракції ВО «Свобода» змусити парламентаріїв дотримуватися статті 10 Конституції України. Унаслідок цих дій переважна більшість російськомовних депутатів у своїх виступах набагато частіше послуговується державною мовою.
Станом на 5 липня 2013 року свободівці зареєстрували 125 законопроектів. За кількістю зареєстрованих законопроектів на одного депутата (3,4) фракція ВО «Свобода» посідає друге місце після фракції ВО «Батьківщина». Усі законопроекти, розроблені та зареєстровані нашими депутатами, спрямовано на виконання основного програмного документа партії — «Програми захисту українців». Кожна законотворча ініціатива фракції відповідає конкретному розділу та пункту програми.
«Свобода» є найдисциплінованішою фракцією у Верховній Раді України сьомого скликання. Упродовж першої і другої сесій парламенту цього скликання не було випадків відсутності на пленарному засіданні народного депутата-свободівця без поважних причин.
Відповідно до звіту «Про звернення громадян до Верховної Ради України у січні—березні 2013 року», підготовленому апаратом парламенту, фракція ВО «Свобода» посіла перше місце серед депутатських фракцій за кількістю розглянутих звернень громадян. Це свідчить про те, що фракція ВО «Свобода» має найбільшу довіру серед виборців, які звертаються до депутатських фракцій.
Загалом протягом першого півріччя цього року на адресу голови ВО «Свобода» Олега Тягнибока та народних депутатів фракції надійшло 10 789 звернень громадян, які розглянуто у встановленому законодавством порядку. За результатами більшості звернень до центральних та місцевих органів влади спрямовано депутатські запити та звернення щодо вирішення проблемних питань громадян.
Також голова і члени фракції ведуть постійний прийом громадян. Зокрема, тільки 8 квітня 2013 року Олег Тягнибок у приміщенні Верховної Ради провів особистий прийом 60 громадян. А загалом упродовж звітного періоду народні депутати від ВО «Свобода» провели 708 прийомів громадян, під час яких вислухано 114 285 осіб. На сьогодні в усіх областях України відкрито 98 громадських приймалень народних депутатів від ВО «Свобода».
А 5 липня цього року політрада ВО «Свобода» ухвалила рішення про формування уряду національної альтернативи. Організацію роботи та керівництво урядом доручено заступникові голови нашої політсили, народному депутатові Олександрові Сичу.