«Магістри обурені: у дипломах не зазначили спеціалізацію» — так називалася інформація, надрукована 6 липня в газеті «Голос України». У матеріалі йшлося про те, що в дипломах випускників Кіровоградського державного педагогічного університету не було зазначено спеціалізацію, за якою здійснювалося навчання. Інформацію про це подали ще кілька засобів масової інформації, що викликало негативну реакцію з боку керівництва вузу та звинувачення в необ’єктивності й заангажованості журналістів.

Щоб роз’яснити ситуацію, подаємо витяг із заяви, розповсюдженої прес-службою педуніверситету.

«...Договорами, укладеними між замовниками освітніх послуг (студентами) та ректором Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, зафіксовано, з якої саме спеціальності та за якою спеціалізацією здійснюється підготовка спеціаліста. У листі МОН №1/9 від 06.12.2007 р. «Про перелік напрямів (спеціальностей) та їх поєднання з додатковими спеціальностями і спеціалізаціями для підготовки педагогічних працівників за освітньо-кваліфікаційними рівнями бакалавра, спеціаліста, магістра» зазначено, що професіоналам освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста присвоюється кваліфікація за першою та другою спеціальністю, додатковою спеціальністю, спеціалізацією. Кваліфікація за спеціалізацією записується до додатку до диплома».

У листі МОНМС № 1/9-853 від 05.12.2011 р. «Щодо записів у документах про вищу освіту» конкретизовано, що в диплом про вищу освіту запис назви спеціальності здійснюється без додаткового (уточнювального) визначення. Запис про здобуту спеціалізацію вноситься в додаток до диплома про вищу освіту випускника вищого навчального закладу після запису назви спеціальності.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1260 від 12.11.1997 р. визначено перелік документів про освіту і вчені звання, де вказано і диплом спеціаліста, і додаток до диплому про вищу освіту як рівнозначні документи. Так, отримана спеціальність та кваліфікація зазначаються в дипломі, а назва спеціалізації — в додатку до диплома про вищу освіту.

Як з’ясувалося, під час оформлення додатків до дипломів магістрів заочної форми навчання факультету іноземних мов працівниками деканату була допущена технічна помилка: у додатках до семи дипломів не було записано спеціалізацію.

За зверненнями випускників ректорат вжив належних заходів для виправлення ситуації. Зокрема, деканатом факультету іноземних мов оформлено додатки із зазначенням спеціалізації на заміну попередніх, винним оголошено догану.

Тим часом в оприлюдненій заяві університету зазначено «Аналізуючи... все те, що було викладено... (у ЗМІ — Авт.), мимоволі наштовхуєшся на думку, що, можливо, у період вступної кампанії є дуже вигідним розповсюдження негативної інформації про Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка як один із найпрестижніших педагогічних вузів Центральної України... що хтось намагається вплинути на думку громадськості, дискредитувати імідж університету та ректора...»

Щоб розвіяти висловлені сумніви, ми й подаємо цю інформацію.