Херсонщину вже відвідало близько 800 тисяч відпочивальників, а за тиждень-два дійде й до мільйона, кажуть фахівці з облдержадміністрації. 

Проте оздоровниці на курортному узбережжях тепер, у розпал сезону, заповнені менш ніж на 90%. Але й такий результат місцева влада вважає непоганим. Проте лідери курортного бізнесу налаштовані менш оптимістично. За їхніми оцінками, саме великі та середні пансіонати й дитячі табори, які дають максимум робочих місць та чесно вносять гроші до бюджету, у переважній більшості заповнені максимум на три чверті місць, а подекуди й ще менше.

Адже з тих сотень тисяч відпочивальників, напливом яких так пишаються можновладці, понад половина орієнтується не на пансіонати, а на нелегальні гостьові будиночки, де за рахунок ухилення від податків та «печерного» рівня сервісу й комфорту справді можна відпочити і за 30 (як у причорноморських селах Лазурне та Більшовик), і навіть за 15 (як у селі Хорли Каланчацького району) гривень за добу. От тільки своєї частки доходів держава та сільські громади від роботи подібних «підпільних» міні-готелів практично не отримують, скільки б не обчислювали кількість приїжджих...

Херсонська область.