Останнім часом у консульських установах посольств України в іноземних державах виникла проблема у зв’язку з припиненням видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон через відсутність бланків. Однак нарешті ситуація змінилася.
Багато українців, у тому числі й трудових мігрантів, які перебувають постійно на території іноземних держав і в яких або завершилася дія закордонного паспорту, або вони втратили його, подавши заяви до консульських установ, не могли отримати новий паспорт через відсутність бланків ані нового, ані старого зразка. До речі, збір за отримання нового закордонного паспорту з кінця червня становить майже 170 євро. 
 Відтак люди тривалий час не мали на руках жодного документа, що підтверджує їхнє громадянство, і опинилися обмеженими у своїх правах — не могли зареєструвати новонароджену дитину, укласти будь-який договір, у тому числі й трудовий контракт, отримати кредит або позику, звернутися з заявою до органу місцевої влади. Цю проблему порушили й керівники громадських організацій трудових мігрантів під час парламентських слухань на тему: «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення», які нещодавно провів Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин. Голова комітету Валерій Пацкан звернувся з депутатським зверненням до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова та міністра закордонних справ Леоніда Кожари щодо проблеми, яка нині склалася у консульських установах Посольств України в іноземних державах, у зв’язку з відсутністю бланків паспортів громадянина України для виїзду за кордон. Нарешті проблему зрушено з місця. Як повідомили «Голосу України» в Департаменті інформаційної політики МЗС України, станом на 10 липня, вже виготовлено понад 11 тисяч закордонних паспортів для громадян України, котрі перебувають в іноземних державах, і 10 670 паспортів уже передано до закордонних дипломатичних та консульських установ для видачі у встановленому порядку.
«Видача і оформлення закордонних паспортів відбуваються у штатному режимі, — запевнив заступник директора Департаменту інформаційної політики МЗС України Василь Зварич. — І є сподівання, що протягом найближчих днів усі потреби громадян України, котрі перебувають за кордоном, у закордонних паспортах будуть задоволені. Тепер триває передання бланків паспортів дипломатичною поштою до закордонних дипломатичних установ і їх видаватимуть у встановленому порядку. З цим проблем уже зараз немає». Виготовлення паспортів для виїзду громадян України за кордон відбувається згідно з контрактом МЗС України з консорціумом «ЄДАПС» (Єдина державна автоматизована паспортна система). Проблема виникла у зв’язку з тим, що з 2013 року передбачалося розпочати видавати біометричні паспорти на підставі Постанови Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 року № 185, якою було затверджено зразки бланків біометричних паспортів. Однак 12 червня 2013 року прийняли іншу постанову уряду, якою було призупинено дію попередньої постанови. І зараз МЗС керується постановою від 2007 року, якою затверджено технічний опис та зразок бланку. Тобто наразі видають паспорти старого зразка.