Під загрозою виселення з орендованого приміщення, розташованого в будівлі Дубенської центральної районної лікарні, опинилося комунальне підприємство «Аптека» Дубенської міської ради, яке торік сплатило 164 тисячі гривень податків.

З цією аптечною установою — однією з двох в області, які водночас із реалізацією заводських препаратів виробляють ще й власні ліки (на замовлення), не підписує договір про оренду приміщення нинішній орендодавець — комунальний заклад «Дубенська центральна районна лікарня». Причину поки що офіційно не оприлюднюють, проте кажуть, що йдеться про поселення в тутешнє приміщення новоствореної аптеки, що перебуває в комунальній власності району. Така нещодавно й справді почала свою діяльність і відповідно потребує площі для свого базового осередку.

Ось що про ситуацію, що склалася, говорять причетні до неї.

Директор КП «Аптека» Дубенської міської ради Зінаїда Палій (на знімку): 

«У цьому двоповерховому приміщенні аптека функціонує вже 16-й рік. Створена вона була як міжлікарняна аптека з додатковою можливістю виготовляти та реалізовувати власні ліки. Сім років тому ця госпрозрахункова установа переоформилася в комунальну власність міста. На сьогодні аптека перебуває в підпорядкуванні Дубенської міської ради, а орендує площі в Дубенської РДА, які у 2011 році були передані їй міськрадою, зокрема й площі аптеки за умови, що вони залишаться для виробничої діяльності аптеки.

Відтоді й почалися проблеми. Спочатку із січня 2012 року було укладено договір — замість довготривалого — короткотривалий, на півроку, потім його було продовжено до кінця року, а в листопаді 2012-го ми отримали лист про розірвання договорів оренди з вимогою залишити займані площі. Викликана мною комісія обладміністрації вирішила питання позитивно на користь аптеки — нас не чіпали три місяці. Але тепер ми знову отримали лист про укладання угоди оренди на шість місяців. Коли я заперечила і відмовилася підписувати цей документ, де передбачено пункт про виселення, то відразу отримала повідомлення про те, що нам буде припинено постачання електроенергії з 30 квітня. І це при тому, що в нас, по-перше, немає жодної комунальної заборгованості, по-друге, аптека має запаси наркотичних, психотропних лікарських засобів, вакцини, які треба зберігати в спеціальних, залежних від електроенергії пристроях.

На мою думку, це кричуще порушення роботи стратегічного об’єкта в медицині. Наразі аптека перебуває без електропостачання, частина колективу з 20 осіб (маю надію, що тимчасово) залишилася без роботи. Як буде далі? Сподіваємося на висновки комісії, яка знову перевіряла нас. Загалом до нашої діяльності, до якості ліків ніхто впродовж 15 років не мав претензій, та й нині щодо виробничої діяльності дискусія не ведеться. Проблема в одному — у площі, яку займає аптека (а це 227 квадратних метрів), яку ми зробили не тільки пристосованою до аптечного виробництва, а й гарно облаштованою і такою, що відповідає всім нормам, ліцензіям та вимогам.

Зрештою, нам пропонували зайняти інше приміщення, але ж тоді це стосується й новоствореної комунальної аптеки району. Якщо ви прагнете її розвивати, то знайдіть, побудуйте для неї якесь приміщення, а не займайте готове. Загалом наша аптека не заперечує щодо укладання договору подальшої оренди, але на довготриваліший термін, ніж шість місяців (на три роки або більше), щоб можна було планувати свою господарську та фінансову діяльність...»

Голова Дубенської районної ради Олександр Дехтярчук (на знімку) зазначив, що райрада не ухвалювала жодного рішення щодо закриття чи переселення міської комунальної аптеки. Мало того, влада не порушувала вимоги Закону «Про оренду державного та комунального майна». А от щодо прагнення поліпшити якість аптечного обслуговування, то тут намагання районної влади очевидні. Це завдання якраз і покладається на комунальну аптеку району.

— На території 24 наших сільрад працює 53 амбулаторії та ФАПи, —продовжує Олександр Дехтярчук. — А в аптечних установах, які їх обслуговують, різні орендарі — підприємці з Дубна, Рівного, з різною орендною платою. Тобто ми зіткнулися з тим, що все це треба впорядкувати. І чому на цьому хтось має заробляти гроші? Є позитивний досвід в одному з районів області, де створено районну комунальну аптеку з відповідними філіями в селах. Цей досвід ми перейняли, знайшли трохи коштів у статутний фонд, зареєстрували нове комунальне підприємство. А на підтвердження слів, що районне КП «Аптека» претендує на площі міського КП «Аптека», немає жодних доказів... Водночас я за те, щоб була конкуренція. Але конкуренція чесна, відкрита. Хай кожен доведе, що спроможний працювати. Заодно я можу довести, що нині міське комунальне підприємство «Аптека» має найдорожчі ціни на ліки в місті та районі...

Олександра ЮРКОВА, Євген ЦИМБАЛЮК.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

ДО РЕЧІ

Дослухавшись до слів голови Дубенської райради, ми вирішили порівняти ціни в обох аптеках, що розташовані по сусідству на першому поверсі Дубенської центральної райлікарні, на будь-який препарат, скажімо, на «ходовий» анальгін вітчизняного виробництва. У міській комунальній аптеці він коштував 1 гривню 35 копійок, у районній комунальній — рівно дві гривні. А ось який анальгін помічніший від головного болю і для прийняття чиновниками розумного рішення, покаже час.