Ще залишаючись під враженнями від презентації Кіровоградщини на Міжнародному творчому фестивалі «Долина нарцисів», що відбувалася в місті Хуст 11—12 травня, члени Кіровоградської обласної громадської організації інвалідів «Народна академія творчості» вже встигли протягом першого літнього місяця взяти участь у дитячому фестивалі в Хмельницькому в рамках програми «Дитина понад усе», здійснити поїздку до Миколаївського зоопарку та побувати на відкритті літньої астрологічної школи в Новій Празі. Але про все по порядку.

Хоча фестиваль, на який збираються різні за віком люди з обмеженими фізичними можливостями, яких об’єднало мистецтво, з Польщі, Росії, Чехії, Румунії, Казахстану, проводиться вже вп’яте, кіровоградські діти побували тут уперше. Тож і переживань від поїздки було дуже багато. Розпочався захід із цікавого дійства — марш-параду інвалідів-візочників. На вулиці міста вийшли десятки людей із прапорами своїх міст і містечок. Потім була участь у святкуванні дня міста, спортивні змагання, танцювальні конкурси...

На І Всеукраїнський фестиваль творчості дітей із функціональними обмеженнями «Сяйво дитинства», що тривав із 3 по 

5 червня в місті Хмельницький, з’їхалися понад сто дітей віком до 16 років з усіх областей України. Команду «Народної академії творчості» на чолі з Ельмірою Небесною, що представляла кіровоградський край, насамперед вразило те, що організатори передбачили можливість для учасників не лише презентувати свої таланти, а й відпочити та ознайомитися з дивовижним Хмельницьким краєм.

Сам фестиваль вразив марафоном талантів, розмаїттям виробів на виставці дитячих робіт: від витворів із бісеру і малюнків на склі до картин із валяної шерсті та справжнього живопису. 

Учасники демонстрували свої таланти в розмовному жанрі, вокалі, хореографії, театральному та цирковому мистецтві. Кіровоградщину на високому рівні представили своїми танцями Настя Білоконенко та Сашко Хорошайло. А колективно кіровоградці презентували казку «Марійка-розгубійка» на сучасний лад.

У рамках розважальної частини програми учасники досхочу накаталися на атракціонах, погралися з клоунами і навіть зустрілися з переможцями проекту «Україна має талант» гуртом «Лісапетний батальйон».

Під час екскурсії в Меджибожі оглянули древні руїни, змагалися у спритності та влучності стрільби з арбалету. А наостанок попірнали в купель Спасо-Преображенського монастиря.

Завдяки поїздці до Миколаєва діти-інваліди отримали можливість провести кілька годин реабілітації в одному з найбільших і найстаріших зоопарків країни. А після цікавої екскурсії та знайомства з мешканцями зоопарку на дітей ще чекав смачний обід у міськвиконкомі.

На запрошення керівника гуртка з робототехніки, лауреата премії імені Василя Сухомлинського, заступника директора з навчально-методичної роботи Лариси Мітленко побували кіровоградські діти-інваліди і на відкритті літньої астрошколи у Новій Празі. Отримавши темно-сині галстуки та блокноти, діти з обмеженими можливостями були готові вирушити в зіркову подорож — святкову програму за участі учнів комплексу, Кірово-

градських колегіуму та школи №32. А виступ фокусника та шоу величезних бульбашок були в очах дітей неперевершеними.

Поїздка стала незабутньою ще й завдяки отриманим враженням від конструкторів LEGO, можливості створити перші моделі власноруч — конструюванням захопилися всі: і діти, і батьки. Використовуючи зразки, створили робота, його ракету і літаючу тарілку. А також — від презентації новітніх технологій, проведеної учнями третього класу під керівництвом чудового педагога Лариси Мітленко з використанням мультимедійної дошки.

Урок із робототехніки завершився чудовим сюрпризом: кожному маленькому гостеві подарували цікаву гру та побажали розвивати свої технічні здібності й надалі. Відтепер члени народної академії підтримуватимуть зі своїми друзями, учнями Новопразького НВК, міцні зв’язки через Інтернет.

«За лаштунками» таких заходів стоять їх організатори, які провели величезну роботу. Серед них — голова Кіровоградської організації інвалідів Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів» Сергій Подорожній, заступник голови Кіровоградської міської ради Вадим Дрига, начальник ПАТ «Автобусний парк 13527» Анатолій Голованов та його заступник Олександр Мукоїда, водій Анатолій Горбулінський, працівники управління розвитку транспорту та зв’язку Кіровоградської міської ради, начальник Кіровоградського міського центру соціальних служб для сім’ї та молоді Олег Краснокутський та волонтери центру, голова Кірово-градської громадської організації інвалідів «Народна академія творчості» Ельміра Небесна та заступник голови Людмила Ніколаєвська, начальник відділу освіти, молоді та спорту Олександрійської РДА Ольга Коріненко, директор Ново-празького НВК Ірина Півняк та заступник директора з навчально-методичної роботи Лариса Мітленко і весь шкільний колектив комплексу.

Сьогодні дуже багато кажуть про адаптацію дітей з обмеженими можливостями в суспільстві. Заходи, описані вище, доводять, що на шляху до порозуміння немає ніяких перешкод. Головне, щоб усіх дітей об’єднували спільні захоплення і такі творчі проекти.

Ольга НІКОЛАЄВСЬКА, член Кіровоградської обласної громадської організації інвалідів «Народна академія творчості»; Петро МЕЛЬНИК.

Кіровоградські діти під час спартакіади в Хусті та після фестивалю в Хмельницькому.

Фото Ельміри НЕБЕСНОЇ.