Незабаром у Національному університеті водного господарства та природокористування, що у Рівному, теплу воду отримуватимуть завдяки Сонцю. Підігрівати її для побутових потреб там планують, використовуючи власноруч виготовлені сонячні колектори. Першим об’єктом має стати їдальня студмістечка. Далі такі установки хочуть зробити для спортзалу та гуртожитків — такими планами поділися вчені вузу.

У вигідності використання сонячної енергії як джерела підвищення комфорту студентського життя та економії енергоресурсів переконала представник «Екоклубу» закладу Оксана Майборода. Вона провела ознайомчий семінар з виготовлення сонячних колекторів для півсотні другокурсників Навчально-наукового механіко-енергетичного інституту НУВГП та їхніх викладачів.

— Із цих студентів буде відібрана група волонтерів, які виготовлятимуть колектори для підігріву води у їдальні, а в перспективі — у спортзалі та гуртожитках, — зазначив доцент кафедри гідроенергетики, теплоенергетики та гідравлічних машин університету, кандидат технічних наук Анатолій Карпюк. — Усі ці заходи відбуватимуться в рамках проекту «Зелене студмістечко» і розпочнуться одразу після канікул. А стимулюватиме студентів до технічної творчості конкурс «Найефективніший сонячний колектор».

Уже найближчим часом на цій кафедрі виставлять демонстраційну модель обладнання, щоб її могли побачити викладачі та студенти університету. Це дасть змогу пересвідчитися в ефективності та доцільності застосування такої технології, вважає представник «Екоклубу» Святослав Клічук. За його словами, інструкції та рекомендації зі встановлення колекторів безплатно нададуть усім зацікавленим.

До речі

Проект «Увімкни Сонце — живи комфортно» реалізується в Україні та Грузії з 2011 року за сприяння Міжнародної організації «Жінки в Європі за спільне майбутнє» та фінансової підтримки Європейського Союзу.