Найближчими днями чотирнадцятирічного Любомира і шестирічного Юрка, занедбаних братів-мауглі, яких соціальні працівники знайшли в одній із львівських квартир, переведуть до психлікарні. Власні батьки зробили їх інвалідами. Адже хлопчики жили в нелюдських умовах, вони не виходили на вулицю, їх не годували. Діти не вміють навіть розмовляти. До помешкання соціальні працівники прийшли за анонімним дзвінком. Коли медики оглянули братів, то діагностували цілий букет захворювань. У Любомира і Юрка — атрофія м’язів, педикульоз, пролежні, наполовину менша від норми вага. У лікарні, куди їх забрали, хлопчики спочатку відмовлялися від їжі, потім почали їсти суміш для немовлят. Вони повзають і видають незрозумілі звуки. Старший не хоче лягати в ліжко, для нього поклали матраци на підлогу, менший спить сидячи.
 Головний лікар міської дитячої лікарні Дмитро Квіт розповідає, що медикам доводиться вчити дітей елементарним речам: їм показують, як їсти  ложкою і спати на ліжку. Пацієнтів помили, підстригли, вилікували від хвороб, а ще їм приписали спеціальну дієту та вітаміни.
Прокуратура розпочала розслідування безпрецедентної історії. Тут з’ясовують, хто знав про проблему і замовчував її. Сусіди кажуть, що про батьків, які знущалися над синами, було відомо в поліклініці, адже у дітей є свідоцтва про народження, у ЖЕКу, але там на біду не реагували.
«До відповідальності можуть притягнути дільничного педіатра і сімейного лікаря, бо йдеться про недбалість і халатність», — прокоментував ситуацію директор департаменту гуманітарної політики Львівської міськради Олег Березюк.
В управлінні міліції лише розводять руками: до нас скарги не надходили, тому дільничний інспектор ні в чому не винен.
Не коментують ситуацію і в управлінні освіти, де б мали знати, чому діти не ходили до школи.
Як у третьому тисячолітті в квартирі посеред Львова могли з’явитися діти-мауглі, питання залишається відкритим. Ані медики, ані соціальні служби, ані освітяни — ніхто вчасно не зміг зупинити батьків, стан психічного здоров’я яких має визначити медична експертиза.
Міський голова Андрій Садовий, коментуючи ситуацію, зазначає: «Я собі не можу уявити, як таке могло статися. Поруч у будинках роками жили люди, неподалік церква, є дільничний. Цей випадок — абсолютна байдужість громади. Відповідальність за життя двох знедолених дітей на кожному з нас».
Якщо батька й матір визнають дієздатними, їм загрожує позбавлення волі на строк від двох до п'яти років, кажуть у міській міліції.