За всіх сприятливих умов, які могли б скластися цього року, Луганщина запланувала отримати 1 мільйон 300 тисяч тонн зернових. Здавалося б, аграрії області зробили все, щоб виконати це завдання. Але втрутилася природа. Із 331,9 тисячі гектарів посіяних з осені озимих культур сходи було отримано лише на площі в 237 тисяч. У зв’язку зі складними погодно-кліматичними умовами в період сівби й вегетації озимих, на 95 тисячах гектарів пшениця зійшла тільки в лютому-березні. У регіоні вже готувалися списати ці неблагополучні площі, але в першій декаді квітня пройшли продуктивні опади, і стан озимих значно поліпшився. Щоправда, види на врожай так і не виправдалися. Як пояснюють фахівці, для отримання гарної озимини дуже важливий розвиток рослин з осені. А ще Луганщину «скривдили» дощі. Цілий місяць, починаючи з 15 квітня, тут гуляли сильні суховії, а з неба так і не полилося. Все це несприятливо вплинуло на розвиток озимих і на очікувану врожайність

Стурбовані такою ситуацією, в області створили робочу групу з фахівців і науковців, які вивчили стан справ на місцях і підрахували очікувану біологічну врожайність у кожному окремо взятому регіоні. Перші укоси показали, що середня врожайність зернових і зернобобових очікується на рівні 20 центнерів з гектара. При цьому озима пшениця дасть 20,7, а жито — 15,2 центнера з гектара. Найневтішніший результат очікується в агроформуваннях Краснодонського району — 13 центнерів з гектара, а максимальний урожай прогнозується в північних регіонах — приблизно 29. Уже з перших укосів було видно, що середня врожайність виявиться нижча, ніж у 2012-му. Торік вона становила в середньому 26 центнерів з гектара, а цьогоріч прогнозується на рівні 20. Одне слово, за всіх старань аграріїв запланованих 1 мільйон 300 тисяч тонн зернових область не отримає. За прогнозними розрахунками, врожай зерна становитиме в найкращому разі 1 мільйон 100 тисяч тонн за рахунок значного збільшених посівів кукурудзи та круп’яних культур.

З особливістю області доводиться рахуватися

Із 1 липня збирати врожай офіційно розпочали 16 районів області, крім двох — Міловського та Перевальського. У першому пройшли сильні дощі, й вихід техніки на поле виявився неможливий, а в другому збирання гальмує вологість зерна.

— Цього року площі під зернові культури було розширено на 16,8 тисячі гектарів, — розповідає директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Хорошко (на знімку). — Після зими 21 тисяча гектарів озимих культур в області була списана, оскільки не отримано сходів. Їх пересіяли здебільшого сорго та кукурудзою. Кукурудза сьогодні експортно орієнтована культура, а сорго аграріям цікаво вирощувати. Одне слово, ярові культури в області — соняшник, кукурудза й сорго — побоювань не викликають, розвиваються нормально. А от озимі й ранні ярові, які потрапили в несприятливі умови нинішньої весни, нас турбують. Погода не вибирає флагманів та аутсайдерів. Одні господарства використовують прогресивні технології, в інших такої можливості немає. Але погода всіх зрівнює. Якщо поля із самого початку потрапили в жорсткі умови, то на високий урожай можна не сподіватися. Крім того, хочу зауважити, що Луганська область перебуває у двох різних погодно-кліматичних зонах. Із цією особливістю доводиться рахуватися. Якщо, скажімо, цьогоріч на півночі озимі зійшли вчасно, то в центрі й на півдні цього ще не відбулося. Для нашої кліматичної зони давати ґрунтовні прогнози проблематично.

Збирання врожаю нинішнього року Луганщина почала на півмісяця раніше. І через два тижні планує завершити збір ранніх зернових. Якщо погода не перешкодить.

— Середнє навантаження на комбайн становить 60 гектарів, — уточнює Андрій Хорошко. — Тож в оптимальний термін збирання врожаю ми повинні вкластися.

Луганськ.

Фото з особистого архіву Андрія ХОРОШКА.

 

Перше зерно нинішнього врожаю ТОВ «Жовтень РК-2» Станично-Луганського району.

 

Фото автора.

Факт
 
Із 2010-го по 2012 рік в області придбано 2 тисячі 320 одиниць техніки на суму 794,9 мільйона гривень, а за п’ять місяців поточного року аграрії купили 314 одиниць техніки на суму понад 100 мільйонів гривень, у тому числі, 87 тракторів, 23 зернозбиральні комбайни. Загалом в області сьогодні працює 1600 комбайнів, із них 950 — нова високопродуктивна імпортна техніка.
 
ФАКТ
 
У Луганській області законтрактовано зерна в Аграрному фонді на суму 43 мільйони 830 тисяч гривень. Договори з фондом уклали 12 агроформувань області.