Одним з підсумків політичного сезону є те, що опозиція змусила фракцію Партії регіонів працювати. Про це заявив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк (на знімку). За його словами, опозиція досягла цього завдяки тому, що домоглася персонального голосування, тож уже котрий місяць в стінах Верховної Ради немає того кнопкодавства, яке було в попередніх скликаннях.

Парламентарій також зазначив, що наприкінці сесії опозиція дала можливість Партії регіонів ухвалити законопроекти, які начебто мають стабілізувати економічну ситуацію. «Вони прийняли, що хотіли. Тепер ми вимагаємо підвищення заробітних плат та пенсій, реального подолання безробіття, вирішення питання з відновлення мережі лікувальних закладів та з ремонту шкіл до першого вересня», — наголосив народний обранець.

А. Яценюк підкреслив, що опозиції вдалося домогтися зняття з розгляду двох дуже резонансних питань. Один із цих законопроектів передбачав надання ЦВК права на свій розсуд визначати дату виборів. «Ми не дали можливості ЦВК на свій розсуд призначати вибори тоді, коли хоче Президент, а не тоді, коли можна провести ці вибори чесно і прозоро», — сказав він. Другий знятий з розгляду законопроект стосувався внесення змін у Конституцію, де «з незрозумілих підстав прибирається термін повноважень Генпрокурора». Дуже важливо, зауважив Арсеній Яценюк, що опозиція продемонструвала єдність упродовж усієї сесії, та висловив сподівання, що координація дій тільки посилиться на наступній сесії парламенту, в тому числі у чіткій узгодженості з голосування всіх законо-проектів і внесення спільних законопроектів там.

Щодо планів на наступну сесію, то А. Яценюк наголосив, що опозиція пропонуватиме розглянути низку законопроектів щодо подолання корупції в Україні та створення Національного антикорупційного бюро, скасування пільг і привілеїв як для Президента, так і для інших чиновників.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.