Негода не зашкодила аграріям Дніпропетровщини зібрати перший мільйон тонн урожаю ранніх зернових. І хоча зливи змусили призупинити роботи, за прогнозами, продовольчої пшениці буде утричі більше, ніж торік, і втричі більше, ніж потреби регіону.

На думку керівника департаменту АПК і розвитку сільських територій ОДА Вадима Удовицького, ситуацію порівнювати з минулим роком не можна. Тоді регіон потрапив в епіцентр посухи, загинуло більш як 40% озимих, одержали 1 554 тисячі тонн зерна — за того, що щорічно область збирає близько 3 мільйонів.

«Цього року в жнивну кампанію ми вступили чітко, — розповів Вадим Олексійович. — Південні райони області зібрали вже понад 50% ранніх зернових. Поки що йдемо із урожайністю понад 29 центнерів з гектара. Минулий рік дав лише 13,1 центнера. Найкращі показники: Покровський район — понад 35 центнерів, Новомосковський, Верхньодніпровський, Солонянський і П’ятихатський райони».

Темпи жнив дещо збилися через дощі. Але це «золоті» дощі, вони дозволили поліпшити ситуацію з кукурудзою на зерно (338 тисяч га) і соняшником (понад 400 тисяч га). Що вселяє надію на гарний урожай і з цих культур.

«Область буде забезпечена своїм зерном, — обіцяє Вадим Удовицький. — Для хлібопекарської галузі щорічно треба 535 тисяч тонн продовольчої пшениці. При цьому плануємо одержати її по валу близько 1,5 мільйона тонн. Торік такої пшениці було 540 тисяч тонн. Господарствам регіону треба близько 1 мільйона тонн фуражу та 135 тисяч тонн насіння під посів озимих. Усе це буде забезпечено. Насіння в господарствах уже є. Зерновими плановано засіяти не менше 600 тисяч гектарів».

Людей вистачає, техніку — докуповують

У жнивах зайнято понад 19 тисяч осіб. Їм забезпечено триразове гаряче харчування, підвезення води, спецодяг. У кожному районі мобільні групи контролюють стан безпеки праці під час збору врожаю. За даними ОДА, сьогодні середня зарплата в сільгосппідприємствах області — 2210 гривень, що на 6% вище, ніж у середньому по Україні.

В області діють усі 62 елеватори. Вони можуть зберігати до 4 мільйонів тонн зерна.

Як розповіли «Голосу України» в ОДА, цього року в регіоні придбано 327 одиниць техніки на суму 128,9 мільйона гривень. Зокрема, 154 трактори та 36 комбайнів. Загалом цього року буде закуплено 970 одиниць сільгосптехніки.

Борги в Аграрний фонд, банкам і пайовикам

У регіоні діє стабілізаційний фонд продовольчого зерна, щоб забезпечувати стабільність рівня цін на хліб протягом року. З початком збирання врожаю розпочато і процес поповнення запасів фонду. Біржові контракти укладено з 38 сільгоспвиробниками області. За форвардними контрактами вони зобов’язалися постачити Аграрному фонду 91,4 тисячі тонн продовольчого зерна.

«У квітні проведено огляд посівів зернових культур підприємств, укладено форвардні біржові контракти з Аграрним фондом, — розповів директор Дніпропетровського регіонального Аграрного фонду Сергій Малашенко. — На момент перевірки стан посівів гарний і задовільний. Це дозволяє із упевненістю сказати, що аграрії виконають зобов’язання перед державою, а мешканці регіону будуть забезпечені хлібопекарськими виробами за стабільними цінами».

Сьогодні обсяги зерна Аграрного фонду — 36,3 тисячі тонн, воно зберігається на 17 сертифікованих зерноскладах. Між ОДА, Аграрним фондом і 14 хлібопекарськими підприємствами області укладено тристоронні договори на постачання борошна для виготовлення сортів хліба, який має високий споживчий попит. На виконання замовлень хлібозаводів було реалізовано 8,5 тисячі тонн борошна на загальну суму майже 25 мільйонів гривень. При цьому ціна реалізації борошна Аграрного фонду приблизно на 400 гривень за тонну нижча, ніж у середньому на ринку.

Із місця подій

Одне із провідних сільгосп-підприємств у регіоні — холдинг KSG-Аgro, що обробляє 92 тисячі гектарів землі, розташованих у багатьох районах Дніпропетровщини. З озимих культур у господарствах холдингу було засіяно 22,5 тисячі гектарів пшениці, 5,5 тисячі — ячменю, близько 15 тисяч — ріпаку. З урахуванням ярових культур жнива проводяться на 48 тисячах гектарів.

«Особливість цього року в тому, що жнива розпочалися рано. Планувалося на 25—27 червня, реально в Апостолівському районі вийшли в поле 11 числа, — розповів заступник директора компанії Володимир Драганчук. — Певних збитків зазнаємо через складні погодні умови — наші культури точково потрапили під гради й зливи. Найбільше постраждали поля в Новопокровці. Через опади довелося зупиняти роботи».

Але жнива тривають заплановано, на 3 липня врожай зібрано вже на половині площ озимих, ячмінь скошено повністю. Задіяно 90 комбайнів. Середньодобовий виробіток на один комбайн — близько 29 гектарів, за кожен гектар комбайнер одержує 30 гривень. Завершити планують до 10 липня.

Урожайність ячменю в холдингу — 29 центнерів з гектара на круг, пшениці — близько 35, деякі поля дали по 48 центнерів. Зерно місцями, особливо в південних районах, щупловате — через повітряну посуху в травні. «Натура зерна (вага літрової банки. — Авт.) часом нижча 710 грамів — за норми в 740. Проте, близько 80% зерна в господарствах холдингу 1-го, 2-го, і 3-го класів, — зазначає Владимир Драганчук. — Є і  5-й клас, але після 3—4 тижнів перебування в бункері зерно натягує необхідні показники: підвищуються клейковина й вміст білка».

Торік компанія закупила тисячу тонн елітного насіння різних сортів одеської, краснодарської, миронівської, херсонської та синельниківської (фірма «Степова») селекції. Проведено апробацію. І сьогодні близько 80% зібраного зерна придатне для посіву. Таким чином, господарства холдингу практично забезпечують себе власним насінням.

До речі, під час жнив солому збирають у валки і пресують. Надалі вона піде на виготовлення біопалива — пілетів, виробництво яких організовано на власному заводі. І всі заплановані 60 тисяч тонн соломи підуть туди.

Дніпропетровська область.

 

Середнє навантаження гектарів на один комбайн у районах області.

Баланс використання зерна врожаю-2013 (у тисячах тонн).

Площі збирання ранніх зернових у районах.

Інфографіка надана прес-службою ОДА.

ДовІдка

 

На жнивах — близько 4 тисяч комбайнів, із них понад 200 — з інших регіонів. А також понад 19 тисяч тракторів, близько 4 тисяч автомобілів, більш як 200 сушарок і майже 1400 жниварок. Техніка з господарств, де збиральна кампанія закінчується, перекидається в північні райони. Господарства на 100% забезпечені пально-мастильними матеріалами.

ДОСЛІВНО

«Сьогоднішній урожай дає можливість сільгосптоваровиробникам закрити питання кредитних зобов’язань перед банками й повністю розрахуватися з пайовиками за оренду земельних ділянок — багато господарств уже це зробили, — розміркує керівник АПК регіону. — Дніпропетровщина завжди була лідером з виробництва зерна в Україні. Провідні позиції збережемо й цього року».

Думка

«Висновок про врожайність пшениці робити поки що зарано. Адже збирати почали із засушених зернових культур, що потрапили під запал. І перші два тижні жнивували саме на цих площах, — вважає головний агроном підприємства Руслан Колодич. — Тепер приступили до збирання посівів, що одержали трохи більше вологи, які розвивалися нормально. І їхня врожайність має бути вища».