Уже в 16 регіонах країни аграрії взялися за збирання ранніх зернових та зернобобових культур, зокрема, озимого ячменю і пшениці, ярого ячменю та гороху. Старт виявився напрочуд вдалий — намолочено понад
6 мільйонів тонн збіжжя.
Мільйонний рубіж подолали на Одещині та Миколаївщині. Але висока врожайність спостерігається в усіх областях — даються взнаки здійснені в повному обсязі агротехнічні заходи, підкріплений додатковими комбайнами технічний парк, сприятливі погодні умови, дух трудового суперництва, який не зникає в душі хліборобів ніколи. І той факт, що Прем’єр-міністр на засіданні уряду так багато приділив уваги нинішнім жнивам, свідчить про те, що аграрії привносять у життя країни нині найбільший позитив. От і врожайність зернових цього року підвищилась до 24 центнерів із гектара проти 16 минулоріч.
А тим часом на Запоріжжі жнива в розпалі
Голова тутешньої облдержадміністрації Олександр Пеклушенко (на знімку праворуч) вирішив сам ознайомитися з їхнім перебігом. Без супроводу і мигалок він побував у п’яти районах Запорізької області.
Почав з Токмацького. В господарстві «Токмацьке-2010» по 35 центнерів збирають. Керівник господарства Сергій Ольшанський (на знімку ліворуч) стурбований закупівельними цінами: за пшеницю 2-го класу дають 1630 гривень. «То не продавайте — притримайте, адже зерно цього року в Європі, яка постраждала після злив, обов’язково знадобиться за нормальними цінами», — порадив голова облдержадміністрації.
 У селі Нове, а саме тут діє згадане господарство, відбулася і коротка нарада сільських голів, вірніше «голових», бо більшість керівників сіл в районі — жінки. Всі тутешні сільради бездотаційні, а Новинська сільрада перекриває доходами свої видатки більш як удвічі. Але доходів може бути скільки завгодно, а як їх визволити із Держказначейства?
Олександр Пеклушенко відразу виніс казначейську тему за дужки: питання і справді складне, але, за його словами, воно потроху вирішується. Іншими темами стали відносини з одноосібниками, які, користуючись прогалинами в законодавстві, платять за землю в умовах звичайнісінького товарного виробництва в рази менше, ніж фермерські господарства. Тобто, йдеться про схему ухилення від податків шляхом прихованої оренди. І про несправедливість. Бо фермер ще й тягне на собі сільську «соціалку», а одноосібник — вільний птах...
Знати б — який ККД тих інспекцій...
В Оріхівському районі настрій голови облдержадміністрації значно поліпшився, бо з поля, біля якого зупинилися запорізькі гості, збирали до 40 центнерів з гектара. Тут теж з дощами проблеми, бо й ті, що пройшли, — лише 15-хвилинна злива, земля не встигла вологи прийняти — все змило в яри та рівчаки. Важливою складовою високих результатів у ТОВ «Мала Токмачка» (це найбільше господарство району — 5,9 тисячі гектарів угідь), де й на солончаках взяли все ті ж 40 центнерів, бачать посівний матеріал. Як розповів генеральний директор ТОВ «Мала Токмачка» Сергій Курман, тут тільки пшениця виключно одеської селекції, до того ж 1—2 репродукції. Оріхівці теж називають грабунком закупівельні ціни, бо за собівартості тонни пшениці в 1000 гривень, за вже згадуваними 1630 гривнями (і це — пшениця 2-го класу!) агровиробники, вважай, залишаються ні з нічим. У них же день рік годує, а, на жаль, не навпаки.
Про ціни говорили й на робочій зустрічі (тобто під час обіду на полі) з фермерами Оріхівського району. На той час Олександр Пеклушенко зробив уже кілька дзвінків до Києва — і до профільного міністерства, і до комітету Верховної Ради, і своїм підлеглим, і з’ясував, що на терміналі компанії «НІбулон» у Кам’янці-Дніпровській зерно приймають майже на 200 гривень дорожче. Але його ще туди власним коштом довезти треба...
Пологівський район проїхали транзитом, а в Куйбишевському — спочатку на току, а потім і на полі ТОВ «Україна» (директор Сергій Шайдовський) голові облдержадміністрації показали, чому цього року на Запоріжжі урожай рекордним не стане. Через спеку зерно «всохло» і в об’ємі, й у вазі. Велетенський тік згаданого господарства поки що цілком успішно обслуговують лише дві працівниці. А два «Джон Діри» буквально за годину скосили і обмолотили пристойних розмірів пшеничне поле, та й поїхали собі далі.
У Розівському районі, на полі дослідної станції Інституту сільського господарства степової зони Національної академії аграрних наук, збирають вже по 45 центнерів з гектара. Тут теж одеська селекція, ця станція впроваджує продукцію одеських учених на запорізьких землях. Олександр Пеклушенко не втримався, щоб не проїхатися на місці помічника комбайнера на сучасному «Нью Холанді». Вражень було багато.
А коли зайшла мова про кукурудзяне поле, що поряд, директор дослідної станції Іван Кротинов на запитання про урожай відповів: «Від нуля і до понад сотні центнерів з гектара». А після здивованого погляду запорізьких гостей пояснив: у 1998 році з понад ста гектарів кукурудзи зібрали 125... кілограмів. Справді — не пожаліли витрат і зібрали, бо й цю кількість посівного зерна не можна було втратити. А ось роком раніше був рекорд — тільки посівного, елітного зерна кукурудзи з одного гектара тоді зібрали понад 80 центнерів. Цього ж року, як і тоді, все залежить від опадів. Випадуть — буде й врожай, ні — зберуть крихти. (Через пару днів після цієї розмови на Запоріжжі пройшли рясні дощі).
Під час поїздки з’ясувалася і ще одна проблема. Різних інспекцій у нас сьогодні хоч гать гати — всі готові перевірити, накласти санкції, заборонити. А проінформувати про появу якогось екзотичного метелика-шкідника на соняшнику — нікому, і агрономи дізнаються про нову навалу хіба що від колег. О. Пеклушенко пообіцяв навести якийсь лад у цьому питанні: «На найближчій апаратній нараді ми обов’язково заслухаємо окремі інспекції, котрі, на мою думку, не виконують свою головну роль. Їхнє головне завдання — не складати протоколи про порушення, а допомагати сільгоспвиробникам та навчати. На жаль, ні першого, ні другого в багатьох випадках я не побачив».
Запоріжжя.
P. S. Станом на середу усі райони області вступили у збиральну кампанію. Скошено й обмолочено приблизно однаково — 245 і, відповідно, 244 тисячі гектарів (з 831 посіяних тисячі га). Середня врожайність зернових трохи «підросла» і становить майже планові (тобто, 25 ц/га) — 23,3 центнера з гектара. Серед лідерів північні райони області — Новомиколаївський та Вільнянський. Тут збирають у середньому по 35,5 і 33,8 центнера зерна з гектара відповідно.
На току ТОВ «Україна».
Фото автора.