У Верховній Раді відбулися громадські слухання, присвячені обговоренню проекту державного бюджету України на 2015 рік. Слухання організувала депутатська фракція «Батьківщина», вони проводилися з онлайн-трансляцією в Інтернеті. А лейтмотивом виступів майже всіх учасників слухань -народних депутатів та економічних експертів — було те, що бюджет наступного року має стати не лише бюджетом тотальної економії та затягування пасків, не бюджетом зубожіння, а бюджетом реформ та стимулювання розвитку.

На початку слухань голова парламентського Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін (фракція «Батьківщина») повідомив, що на засіданні ради коаліції за участю Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв внести до Верховної Ради проект закону про державний бюджет України на 2015 рік у понеділок, 22 грудня. Кабмін запропонував прийняти проект бюджету за основу у вівторок, 23 грудня, у середу, 24 грудня, провести обговорення законопроекту в парламентських комітетах, а з четверга, 25 грудня (коли увесь католицький світ відзначатиме Різдво), розпочати розгляд проекту бюджету в другому читанні та до нового року ухвалити головний фінансовий план держави у цілому.

На засіданні ради коаліції також було прийнято рішення зібрати всі пропозиції від депутатських фракцій і груп і разом із Мінфіном провести робочу нараду для постатейного обговорення і аналізу проекту бюджету.

Під час засідання ради коаліції, за словами А. Кожем’якіна, фракції «Батьківщина», «Самопоміч» і Радикальної партії висловили власні пропозиції до проекту бюджету. Зокрема, головна умова фракції Блоку Петра Порошенка — що всі три закони — про держбюджет-2015, зміни до Податкового та Бюджетного кодексів буде прийнято за основу пакетом. Тоді як «Самопоміч» наполягає, щоб усі рішення було прийнято окремо.

Серед пропозицій фракції «Батьківщина», поінформувала депутат Олександр Кужель, — зменшення деяких надмірних державних витрат. Зокрема, депутати пропонують скасувати оренду автомобілів «Нафтогазом» (економія 500 млн. гривень), зменшити зарплату деяким високопоставленим чиновникам (скажімо, заступник Голови НБУ нині має зарплату в 100 тисяч гривень), скоротити робочі квадратні метри чиновникам — адже якщо народний депутат має у Верховній Раді кабінет площею лише вісім квадратних метрів разом із помічниками, то на одного працівника КМДА припадає понад 80 кв. м площі, а опалення, яке витрачається на обігрів таких великих кабінетів, вистачить на 11 столичних дев’ятиповерхівок. У фракції також пропонують зберегти для сільгоспвиробників діючий режим оподаткування, за умови, що нараховане ПДВ буде використане виключно на виробництво тваринницької продукції та на створення робочих місць; зниження єдиного соціального внеску з 37 до 17% за умови, що сума щомісячного платежу буде не менш як у 2013 році на одного працюючого; збільшення рентної плати за транспортування нафти, нафтопродуктів і аміаку; встановлення плати за монополізм -10% від доходу з облгазів; трансфертне ціноутворення з 1 січня для хімічної та металургійної промисловості; збереження податкових пільг аграріям; збільшення у 10 разів земельного податку, якщо земельна ділянка перевищує понад 0,5 гектара. У «Батьківщини» є і досить провокативна пропозиція — створити фонд «Єдина Україна», до якого мають внести по 100 мільйонів гривень 100 провідних вітчизняних бізнесових компаній (за рейтингом Форбс).

Під час обговорення народні депутати відзначали, що держбюджет-2015 ухвалюється у найскладніших умовах. З одного боку, у огляду на війну та економічну кризу доведеться тотально економити і затягувати паски, однак, з другого боку, у бюджеті мають бути закладені реформи та розвиток, а економія не може відбуватися лише за рахунок простих людей. Серйозну тривогу у парламентаріїв викликає зрив строків подання держбюджету, непрозорість його підготовки та відсутність філософії бюджету. Адже депутатам досі не презентовано ані проект бюджету, ані проекти податкових і бюджетних змін.

Чимало зауважень до проекту бюджету і у громадських експертів. Міжнародна спільнота вимагає насамперед не зменшувати соціальний захист, а передусім зняти корупційну складову — таку думку висловив експерт корпорації стратегічного консалтингу Костянтин Матвієнко. «Влада пропонує лише закрутити гайки, але майже нічого не йдеться про дерегуляцію», — підкреслив експерт. Іван Сікора («Реанімаційний пакет реформ») зауважив, що знову пропонується приймати бюджет з коліс, коли неможливо проаналізувати ризики та індикатори ефективності прийняття бюджету. Окрім того, експерт звернув увагу на те, що у кошторисі не закладено показники і реформи, презентовані декілька місяців тому у президентській «Стратегії реформ-2020», і у новому проекті збережеться залежність місцевих бюджетів від трансфертів з державного бюджету та збережеться ручне управління. Від представників громадських об’єднань пролунало багато пропозицій щодо наповнення державної скарбниці — зокрема, підвищити вартість торговельних ліцензій для торгівлі підакцизними товарами, збільшити акцизи на тютюн і алкоголь, скасувати спецобслуговування — окремі лікарні, дитсадки, будівництво житлових будинків для працівників МВС та СБУ, що фінансуються із бюджету, розвивати ІT-технології. Запровадити 1% пені за кожен день прострочки виплати банківських депозитів і спрямувати ці кошти до держбюджету.

Закон про Державний бюджет України на 2015 рік має ґрунтуватися на принципі деолігархізації вітчизняної економіки — таку думку висловила народний депутат із фракції «Самопоміч» Вікторія Войціцька. За її словами, серед пропозицій фракції «Самопоміч» — підняти до 70% рентну ставку (податок на надра) за договорами спільної діяльності, направлення до держбюджету дивідендів із усіх державних компаній, заборона офшорним компаніям брати участь у тендерах на державні закупівлі, оподаткування всіх компаній, власниками яких є резиденти України, навіть якщо вони діють за межами України.

Наприкінці дискусії заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд наголосила, що парламентська коаліція має не просто критикувати проект бюджету, а розділити з урядом відповідальність. «Україна має увійти у новий рік із новим бюджетом, і це дуже важливо для місцевих громад», — сказала Сироїд, відзначивши, що прийняття змін до Податкового і Бюджетного кодексів дасть змогу побудувати бюджет на наступний рік на засадах децентралізації. Заступник глави парламенту також повідомила, що у Верховній Раді може бути затверджено окрему процедуру для розгляду трьох документів — змін до Податкового і Бюджетного кодексів та держбюджету-2015. Не виключено, що над бюджетом депутатам доведеться працювати навіть на вихідні та вночі, і можуть бути призначені додаткові пленарні засідання парламенту.

Цитата

Альона ШКРУМ, народний депутат України (фракція «Батьківщина»):

— Громадяни України згодні на шокову терапію на майбутні півроку-рік. Однак те, що пропонується урядом, — це шок без терапії.

Дослівно

Оксана СИРОЇД, заступник Голови Верховної Ради України:

— Уряд разом із депутатами із фракцій коаліції опрацьовують проект закону про державний бюджет України на 2015 рік. Сподіваємося, цей документ буде внесено до парламенту наступного тижня і розглянуто вчасно до кінця року. Але всі рішення мають прийматися відповідно до законодавчої процедури. Кожне рішення — зміни до Бюджетного, Податкового кодексів і бюджет — має бути прийнято окремо.