Малий і середній бізнес може опинитися на межі банкрутства
Розпорядження Кабінету Міністрів про примусове закачування до підземних сховищ 50% природного газу, видобутого приватними газодобувними компаніями, суперечить українському законодавству, — так вважає голова постійної депутатської комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної ради Тарас Федак. До чого може призвести нова ситуація на газовому ринку, кореспондент «Голосу України» спробував з’ясувати на прикладі Львівської області.
Несподіванки з’являються перед святами
Газовий ринок України лихоманить не вперше. «Голос України» у грудні минулого року писав про ситуацію, що склалася з допуском приватних підприємств до газотранспортної системи. У розпалі опалювального сезону їх змушували закачувати весь газ у сховища, а споживачів — шукати нових постачальників. Приватні газодобувні компанії трактували такі кроки як грубе порушення українського законодавства.
Після протестів вітчизняних підприємств, зарубіжних посольств і громадських організацій чиновники зробили крок назад. Але цього разу знову вирішили «реквізувати» половину видобутого приватними компаніями газу.
Тарас Федак помітив дивну закономірність: найсуперечливіші рішення, які стосуються приватної власності, чомусь з’являються напередодні свят.
Так було, коли перед новим роком малі та середні українські газодобувні компанії не допускали до газотранспортної системи. Так трапилося і цього разу, коли Кабінет Міністрів перед Зеленими святами прийняв розпорядження «Про закачування до підземних сховищ природного газу, що видобувається в Україні». Після чого відразу кілька підприємств звернулися до обласної ради та ОДА по допомогу.
— Приватні компанії мають угоди зі споживачами, яким продають газ, а їх зобов’язують половину видобутого блакитного палива закачувати у підземні сховища, — розповів «Голосу України» Тарас Федак. — Але ж вони підписали контракти, несуть відповідальність. Посеред року змушують шукати нових дистриб’юторів. Це не тільки порушення законів України, а й конституційних прав — не дають можливості розпоряджатися своєю приватною власністю. Є лише один виняток, коли можна змусити підприємства закачувати газ у сховища: якщо 50 відсотків власності у статутному фонді належить державі.
— Як обстоюватимуть свої права приватні компанії?
— Звертатимуться до суду, до керівників держави, міністерств та відомств, привертатимуть увагу громадськості. На основі чого видаються такі розпорядження?
— Хто прийде на зміну нашим компаніям?
— Святе місце не буває порожнім. На зміну вітчизняному виробнику прийдуть компанії, що купляють газ у Росії. «Газпром» отримає більше можливостей продавати свій газ на нашому ринку. Ось який підхід спостерігаємо: нищиться вітчизняний виробник, а на його місце приходить зарубіжний.
Хто підраховував втрати?
З Ярославом Шпаком, президентом асоціації паливно-енергетичних підприємств Львівщини, ми говоримо про втрати, яких зазнає насамперед малий і середній бізнес, задіяний у газовидобуванні. Мало того, він може опинитися на межі банкрутства.
Великі компанії, які мають обігові кошти, ще виживуть. А малі, які є рушієм геологорозвідки, збільшення запасів, опиняться у скрутній ситуації.
У США свого часу сланцевий газ почали розробляти саме малі та середні підприємства, а згодом прийшли великі компанії.
— Таким чином монополізується ринок, — вважає Ярослав Шпак. — Чому не купляють газ у «Газпрому» і не закачують у сховища?
— Які наслідки такої політики?
— Зменшаться платежі до бюджету, бо продаватимуть лише половину видобутого газу. Найбільше збитків зазнають підприємства у Західній Україні, Полтавській, Донецькій та Луганській областях. Кожна компанія має свій фінансовий план. Частина грошей місяцями акумулюється на розширення виробництва, технічне переоснащення. Про це доведеться забути.
Тарас Федак вважає, що це не системні кроки — це рішення пожежної команди. Щоб захистити інтереси газовидобувних підприємств, він, як голова комісії обласної ради, звернувся по допомогу до голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Миколи Мартиненка. І ось які наводить аргументи:
— Податки впадуть наполовину, бо газ закачуватимуть задурно. Держава втратить на тому, що кошти підуть на «Газпром», а не на підтримку власного газовидобування. Фактичні надходження до бюджету зменшаться удвічі. Постраждають разом із споживачами понад 20 підприємств. Таке враження, що хтось хоче за будь-яку ціну залатати діри, але це вилізе боком, бо не передбачені наслідки поспішних кроків.
Shell хвилюється
Такі дії української влади викликали занепокоєння навіть компанії Shell в Україні, бо не сприяють стабільності в її діяльності. В інтерв’ю газеті «Бізнес» голова цієї компанії Грехем Тайлі заявив: «Ми занепокоєні деякими законодавчими спробами втрутитися в роботу газового ринку, особливо щодо ціноутворення, встановлення зобов’язання продажу газу певним групам споживачів».
Фото Андрія ГАЙЗЛЕРА.
Ярослав ШПАК, президент асоціації паливно-енергетичних підприємств Львівщини:
— Ми стурбовані ситуацією, що склалася на газовому ринку, і як вона буде врегульована. Після ознайомлення з прийнятими документами цілком зрозуміло, що має місце ігнорування цілої низки законодавчих актів. Це порушення ряду статей Конституції, правил газового ринку, що може призвести до непередбачуваних наслідків. Наші підприємства працюють стабільно, платять своєчасно платежі до бюджету. За такої політики можемо втратити видобування вітчизняного газу, а це — платежі, солідні кошти. Ми звернулися з листами до міністерств, відомств і сподіваємося, що питання буде вирішено позитивно.
ТОЧКА ЗОРУ
Тарас Федак, голова постійної депутатської комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики паливно-енергетичного комплексу Львівської обласної ради:
— Основою будь-якого демократичного суспільства є право приватної власності. Нині частину приватної власності забирають і таким чином порушують як Конституцію, так і закони України. Ми постійно наголошуємо, що будуємо демократичну країну, а такими рішеннями все перекреслюємо. Бо порушуємо один з основних принципів демократичного суспільства. Чому не йдуть в Україну інвестиції? А тому, що ніхто не знає, що буде завтра. Такі дії окремих представників уряду суперечать політиці відкритості, яку намагаються демонструвати і Президент Віктор Янукович, і прем’єр Микола Азаров.
У той час, як керівники держави закликають позбутися залежності від Росії, підтримувати вітчизняного виробника, на газовому ринку знову спостерігаємо зовсім іншу картину. Непродумані кроки чиновників знищують малий і середній бізнес, роблять банкрутами приватні газодобувні компанії, порушують фундаментальне право на власність. Кому це вигідно?
На буровій у Дрогобицькому районі.