Українці почали більше заощаджувати. За даними Держкомстату, за перші три місяці цього року обсяг заощаджень порівняно з аналогічним періодом 2012-го зріс на 15 відсотків. Про те, як і навіщо відкладають свої кревні наші громадяни, вирішила з’ясувати Незалежна асоціація банків України (НАБУ). На її замовлення було проведено соціологічне дослідження, результати якого презентували вчора на прес-конференції в столиці. З’ясувалося, що насправді тільки близько 40 відсотків українців відкладають гроші. До того ж найчастіше — на так званий чорний день.
Результати опитування трохи здивували банкірів. Згідно з відповідями респондентів ощадливішими є жінки: 16% з них регулярно відкладають гроші та ще 28% роблять це час від часу, коли є зайві кошти.
— А загалом регулярно відкладати певну суму коштів звикли 15% українців. І ще майже 25% заощаджують час від часу, — підрахував Сергій Мамедов, виконавчий директор НАБУ, і зізнався, що насправді це дуже низький показник.
Свої заощадження понад 43% опитаних зберігають у готівковій формі. Тільки десь 3,4% купують валюту і трохи більше (3,7%) — вкладають гроші в банк. Причому, що важливо: лише 7% українців сказали, що не довіряють фінансовим установам. Більше респондентів — майже 9% — просто не бачать сенсу в заощадженнях. І аж 13 відсотків українців зізналися, що не знають, як правильно робити заощадження.
Сергій Мамедов запевняє, такі результати — очевидна ознака низького рівня фінансової грамотності населення країни. Тому незалежна асоціація разом з Нацбанком вирішили влаштувати українцям фінансовий «лікнеп». Нібито від рівня фінансової грамотності громадян прямо залежить і рівень розвитку економіки країни. До того ж «навчання» вже розпочалося: торік в Україні відбувся перший День заощадження, цього року його планують зробити набагато масштабнішим. Крім того, НАБУ запустила програму «Фінансова грамотність». На своєму інтернет-сайті розмістила інформаційні матеріали, які можуть допомогти українцям вибрати надійний банк, захиститися від шахраїв і навчитися, хоча б на елементарному рівні, управляти своїми фінансами. Приміром, експерти радять щомісяця відкладати 10% свого доходу в так званий непорушний запас. І обов’язково вести регулярний сімейний облік. За статистикою, такий контроль дає змогу на 15% скоротити свої витрати. А нині, як показало опитування, лише кожна 10 українська родина веде повний облік своїх витрат.