Постанова Верховної Ради України

14 вересня 2013 року виповнюється 40 років з дня присвоєння місту Керчі почесного звання «Місто-Герой». Цю високу відзнаку місто отримало за визначні заслуги перед Вітчизною, масовий героїзм, мужність та стійкість його жителів і воїнів армії, військово-морського флоту та авіації, що захищали місто та Керченський півострів у 1941-1945 роках.
У боях за місто Керч 146 воїнам було присвоєно звання «Герой Радянського Союзу». Керч була двічі окупованою та двічі звільнялася від німецько-фашистських загарбників. Особливе значення у визволенні міста та здобутті Великої Перемоги мали Керченсько-Феодосійська десантна операція та оборона Аджимушкаю.
Враховуючи героїчний внесок у захист Вітчизни та в перемогу над німецько-фашистськими військами, велике значення у патріотичному вихованні населення, Верховна Рада України постановляє:
1. Урочисто відзначити 14 вересня 2013 року на державному рівні 40-річчя присвоєння місту Керчі почесного звання «Місто-Герой».
2. Рекомендувати Кабінету Міністрів України:
у двотижневий термін з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 40-річчя присвоєння місту Керчі почесного звання «Місто-Герой», включивши до його складу представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення;
у двотижневий термін з дня утворення організаційного комітету розробити та затвердити план заходів, присвячених відзначенню на державному рівні 40-річчя присвоєння місту Керчі почесного звання «Місто-Герой»;
надати допомогу Керченській міській раді у відкритті музею Великої Вітчизняної війни;
забезпечити організацію та проведення екскурсійних маршрутів до міста Керчі та місць бойової слави на Керченському півострові.
3. Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені місту Керчі та подіям Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, які відбувалися на Керченському півострові, подвигам захисників Аджимушкаю, Керченсько-Феодосійському десанту, та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 40-річчя присвоєння місту Керчі почесного звання «Місто-Герой».
4. Рекомендувати Раді міністрів Автономної Республіки Крим та Керченській міській раді вжити відповідних заходів щодо підготовки та відзначення 40-річчя від дня присвоєння місту Керчі почесного звання «Місто-Герой».
5. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.
6. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.
Голова Верховної Ради України В. РИБАК.
м. Київ, 
21 червня 2013 року. 
№ 361-VІІ.