Активний діалог між парламентами України та Швейцарії має бути невід’ємною складовою успішного розвитку україно-швейцарських відносин. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак під час учорашньої зустрічі з Головою Ради Кантонів Парламенту Швейцарської Конфедерації Філіппо Ломбарді (на знімку).
Голова Верховної Ради України зазначив, що в українському парламенті є сталий інтерес до розширення співробітництва зі швейцарськими колегами, і поінформував про створення депутатської групи з міжпарламентських зв’язків зі Швейцарією у складі 65 народних депутатів. У Парламенті Швейцарії також існує група дружби з Україною. «Розраховуємо на якнайшвидше налагодження безпосередніх контактів між двома групами дружби, а також подальшу ефективну підтримку зв’язків між ними», — сказав В. Рибак.
На переконання Голови Верховної Ради, потребує активізації взаємодія на рівні парламентських делегацій наших країн при міжнародних парламентських організаціях, передусім, таких як Парламентська асамблея Ради Європи та Парламентська асамблея 
ОБСЄ. На думку В. Рибака, особливий взаємний інтерес становить співробітництво в рамках Парламентської асамблеї ОБСЄ, з огляду на почергове головування України та Швейцарії в ОБСЄ. «У цьому зв’язку для нас відкриваються додаткові можливості для спільного і послідовного просування актуальних тем порядку денного ОБСЄ», — підкреслив він.
В. Рибак також висловив зацікавленість у тому, щоб під час обговорення у ПАРЄ ситуації у нашій країні «наші швейцарські колеги мали достатньо об’єктивної інформації щодо реального стану речей в Україні». «Ми цінуємо зважений підхід швейцарських парламентаріїв до сучасних процесів, що відбуваються в нашій державі, та питань виконання Україною зобов’язань перед Радою Європи», — зазначив він.
При цьому він наголосив, що Угода про вільну торгівлю з Європейською асоціацією вільної торгівлі, яка набрала чинності минулого року, стала важливим кроком у розвитку двостороннього торговельного та інвестиційного співробітництва і першою угодою такого типу, укладеною з країнами Західної Європи. Цьогоріч очікуємо підписання двох важливих угод — Угоди між Кабінетом Міністрів України та Швейцарською Федеральною Радою про спрощення оформлення віз і Угоди між Україною та Швейцарською Конфедерацією про реадмісію.
Українська сторона, за словами В. Рибака, також зацікавлена у проведенні переговорного процесу щодо перегляду положень чинної двосторонньої Конвенції про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал з метою приведення її до стандартів Організації економічного співробітництва і розвитку. У цьому контексті В. Рибак висловив сподівання, що після завершення переговорів між відповідними міністерствами парламенти наших країн приймуть необхідні закони з метою імплементації ухвалених рішень.
Торкаючись питань економічної співпраці, Голова Верховної Ради наголосив, що українська Сторона задоволена зростанням обсягів торговельно-економічного обігу між Україною та Швейцарією в цьому році та зацікавлена у пошуку шляхів їх подальшого збільшення. Високо оцінивши рівень інвестиційного співробітництва зі Швейцарією, В. Рибак також висловив сподівання, що швейцарські інвестиції в економіку України зростатимуть і надалі. Верховна Рада України, зазначив він, готова на законодавчому рівні сприяти створенню для цього усіх необхідних умов.
В. Рибак також висловив зацікавлення досвідом Швейцарії у сфері місцевої демократії та самоврядування. За його словами, глава держави акцентує на необхідності запровадження бюджетного федералізму та децентралізації системи управління, і досвід Швейцарії у розбудові моделі взаємодії між центром та регіонами є корисним для нашої країни. В. Рибак також вважає надзвичайно корисною успішну розбудову контактів між регіонами наших країн.
Своєю чергою, Голова Ради Кантонів Парламенту Швейцарської Конфедерації підтримав необхідність подальшої розбудови міжпарламентської складової двосторонніх взаємин. У цьому контексті він запросив Голову Верховної Ради здійснити візит до Швейцарії. Днями Україну відвідає керівник групи дружби з Україною у Парламенті Швейцарії. Голова Ради Кантонів наголосив на важливості використання усього потенціалу торговельно-економічних та інвестиційних відносин. Ф. Ломбарді підтримав ідею розвитку співробітництва між Україною та Швейцарією на регіональному рівні.
Сторони також обговорили питання щодо відносин з Європейським Союзом. Зокрема, В. Рибак повідомив, що у рамках виконання зобов’язань перед ЄС Верховна Рада планує ухвалити закон про прокуратуру та Виборчий кодекс, і обидва документи розробляються у тісній співпраці з Венеціанською комісією. «Впевнений, що Україна виконає свої зобов’язання, і Угоду про асоціацію буде підписано», — сказав він, додавши, що влада працює над втіленням європейських стандартів у всіх сферах життя.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.