Для працівників Каховської ГЕС восени — звичайна справа посмакувати солодкий інжир, зірваний просто з дерева. Але незвичайно те, що росте це дерево... у машинній залі гідроелектростанції, поруч із велетенськими турбінами заввишки з дев’ятиповерхівку! 

Кілька років тому енергетики облаштували тут куточок відпочинку із міні-басейном, альтанкою та невеличким газоном біля вікна, на якому посадили деревце. Спочатку побоювалися, що в чотирьох стінах, та ще і за сильної вібрації механізмів, саджанець не приживеться. Але інжир тягнувся вгору, викидав зелені листочки, а цьогоріч на ньому і плоди з’явилися. Щоправда, взимку скинув листя і нині виглядає менш декоративно.

Натхненні своїм першим садівничим успіхом робітники та інженери облаштували біля їдальні зимовий сад із штучним обігрівом, висадивши там не тільки три інжирові дерева (на знімку), а й лимонне, на якому вже виріс перший плід. Причому на створення зимового саду не було витрачено жодної бюджетної копійчини — у вільний час люди возили тачками землю, приносили екзотичні рослини. Директор Каховської ГЕС Ярослав Кобеля каже, що насправді у зимового саду кілька призначень. Тепло від електрообігрівачів, що підтримують життя рослин у холоди, ще й оберігає від «замочування» та грибка підпірну стіну між будівлею гідроелектростанції та автомобільною дорогою, яка «врізана» просто в дамбу ГЕС.

Херсонська область.

 

Фото автора.