Десятки тисяч членів профспілок готові вийти на вулиці із протестом
Із різкою критикою нових ініціатив Кабміну, закликом не допустити їх прийняття й реалізацію профспілки Дніпропетровщини звернулися до народних депутатів і керівництва країни. Крім того, було заявлено про намір провести 23 грудня під стінами Верховної Ради України масову акцію протесту за участю десятків тисяч членів трудових колективів із різних регіонів країни.
Тред-юніони обурені планованим істотним урізанням стандартів у різних сферах життєдіяльності: ліквідацією стипендій студентам, підвищенням пенсійного віку, зменшенням пенсій військовослужбовцям, зниженням строку безплатної середньої освіти до дев’яти років та іншими пропонованими КМУ заходами.
— Ми відправили своє звернення з вимогою не допустити антинародних нововведень, які вносить уряд і які можуть поставити народ України на межу виживання й призвести до соціального вибуху, — розповів голова обласного об’єднання профспілок Віталій Дубіль. — Ми внесли пропозиції щодо варіантів наповнення держбюджету, в тому числі справедливий розподіл валового національного продукту та інші джерела.
Ті, хто звернувся, впевнені, що питання забезпечення соціальних статей держбюджету можна вирішити, перекривши корупційні схеми. І як приклад наводять досвід свого регіону.
— Сьогодні можна констатувати, що бюджет області поповнився на рівні профіциту, що дає можливість до кінця року гарантувати виплати всім бюджетникам, — заявив Віталій Дубіль. — Чого не скажеш про роботу уряду, в якому, крім погіршення, нічого не проглядається.
На думку обкому профспілки працівників освіти і науки, реалізація планів уряду призведе до катастрофічних наслідків. Зокрема, знищить сільську школу. В обкомі зазначають, що, відповідно до пропонованої Кабміном нової Концепції системи освіти, наповнюваність класів у середній школі становитиме не менш як двадцять осіб.
— Ми підрахували, що внаслідок двадцятивідсоткового скорочення на освіту по Україні ми втратимо майже сто тисяч штатних освітніх одиниць, — підкреслила глава обкому Галина Бєлікова. — Кажучи про сільські школи, в яких наповнення класів може становити п’ять—вісім осіб, потрібно сказати, що, найімовірніше, вони будуть знищені.
Під час зустрічі із дніпропетровськими журналістами заступник голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк розповів, що на сьогоднішній день є механізми поповнення державного бюджету сумами, що значно перевищують розмір економії в рамках ініціатив Кабміну.
— Ще Адам Сміт казав, що недоплата працюючому хоч одного цента призведе до збідніння найбагатшої країни. І сьогодні ми бачимо це в Україні: підриваючи платоспроможність зарплат і пенсій, українська економіка фактично знищується. Це економічний і політичний злочин, — переконаний Сергій Кондрюк. — Сьогодні в Україні, за оцінками різних експертів, в «тіні» перебуває двісті мільярдів гривень. З урахуванням податків і відрахувань у Пенсійний фонд держава може отримати сто мільярдів, а в пропонованому Кабміном секвестрі планується за-ощадити до тридцяти мільярдів гривень. Тільки за рахунок ліквідації схем неналежного провезення вантажів через кордон держбюджет може додатково отримати майже п’ятдесят мільярдів гривень.
Заступник голови ФПУ спробував зобразити портрет українця 2015—2017 років у разі скорочення соціальних стандартів, які можуть призвести населення до тотальної бідності й безробіття на тлі неможливості громадян отримувати медичні послуги.
За словами Сергія Кондрюка, це буде хвора людина, яка не має доступу до медичних послуг. Вона буде неосвічена, тому що в неї не буде можливості отримувати освіту безплатно або за розумну ціну. Це буде голодна людина, тому що заробітні плати будуть заморожені й вона не зможе повноцінно харчуватися. І це буде безробітна людина, тому що за такого підриву платоспроможного населення в країні буде мінімум сенсу випускати конкурентоспроможну продукцію, що відповідно призведе до скорочення робочих місць.
Водночас у ФПУ переконані, що в нинішній економічній ситуації Україні не слід влазити в борги, позичаючи гроші у МВФ. Замість цього необхідно домогтися від громадян з високим рівнем статків робити додаткові вкладення в державний бюджет.
Профспілки нагадують, що протест на Майдані був спричинений приниженням честі громадян і непрозорістю у владі. І сьогодні ми наступаємо на ті самі граблі: людині, яка день у день чесно працює на своєму місці, кажуть, що вона повинна піти із простягненою рукою до держави й випрошувати субсидії та дотації.
ФПУ вже не раз зверталася до Кабінету Міністрів із пропозиціями з поліпшення ситуації. І сьогодні змушена констатувати, що більшість цих пропозицій залишилася без уваги. Створюється враження, що уряд не тільки глухий, а й сліпий до можливих альтернатив.
— Такою політикою уряд змушує людей вийти на вулиці, — резюмував Сергій Кондрюк. — Нещодавно ми звернулися до Прем’єр-міністра з тим, що якщо найближчим часом він не консультуватиметься із громадськістю й насамперед із профспілками, які представляють десять мільйонів найманих робітників, ми будемо змушені вийти на вулиці. 
 
Дніпропетровська область.
ДОСЛІВНО
Заступник голови Федерації профспілок України Сергій КОНДРЮК
«У Києві є приклади, коли одна людина володіє землею, яка за площею дорівнює району області. І тут постає запитання, як вона ділиться з державою. Сьогодні настав час, коли гроші потрібно брати не у МВФ і тим паче не забирати їх у пенсіонерів і студентів. Настав час людям, які за 23 роки зробили собі фантастичний статок, поділитися з державою».