На альтернативні види палива перевели котельню Кременецької гуманітарно-педагогічної академії імені Т. Шевченка на Тернопільщині. 

Тут встановлено потужний котел на дрова, який обігріває усі корпуси навчального закладу, а це 28 тисяч квадратних метрів. Приміщення академії високі й старовинні: тут розташовувався знаменитий Волинський ліцей, на базі якого створено Київський університет. Завдяки новому котлу можна буде заощаджувати за опалювальний сезон майже півмільйона гривень. За словами ректора академії Афанасія Ломаковича, в умовах такої зими, як цьогорічна, потужності альтернативного котла цілком вистачатиме, буде суворіша зима — можна підключити два газові. Всі роботи зі встановлення котла вітчизняного виробництва проведено за рахунок субвенції держави (майже 600 тисяч гривень), призначеної для впровадження енергоощадних технологій. Паралельно облаштували склад для дров, замінили димові вентиляційні труби.

Торік на Тернопільщині на альтернативні види палива перевели 68 закладів освіти, медицини, соціального захисту, що дало змогу зекономити на споживанні газу 19 мільйонів гривень. Загалом область на енергоносії за рік витрачає два мільярди гривень, тож роботи з переведення газових котлів на альтернативні види палива триватимуть. Як повідомив заступник голови облдержадміністрації Леонід Бицюра, це один з пріоритетних напрямів діяльності влади. Тепер тут працюють над відновленням Шумського торфобрикетного заводу, адже ціни на дрова також зростають, а торфобрикети за високої тепловіддачі коштуватимуть дешевше.

Тернопільська область.

На знімку: котел на дровах відтіснив газових попередників.

 

Фото надане прес-службою облдержадміністрації.