На крайньому північному заході України розташовано озеро Світязь. Скупатися в його прозорих водах мріє кожен, хто хоч раз побував тут у спекотні літні дні.

Озер на Волині багато. Та є з-поміж них цар-озеро — Світязь. Оточене лісами і духмяними луками, воно має довжину 9,3 і ширину 4,8 кілометра. Площа «українського Байкалу» — 2750 гектарів. Називають так Світязь недарма, адже його найбільша глибина — 58,4 метра, а середня — 6,9 метра. Звичайно, є в Україні й більші озера, але глибшого — немає.

Декому з відпочивальників, особливо з тих, хто обрав для оздоровлення урочище Гряду, Світязь може здатися мілководним. Однак це оманливе враження. Цілком достовірна інформація, отримана в обласному управлінні водних ресурсів, стверджує, що глибини до двох метрів займають на озері площу 118 гектарів, до трьох метрів — 720, до п’яти метрів — 1061, до 10 метрів — 418, понад 10 метрів — 533 гектари. Тобто озеро переважно дуже глибоке. Однак біля берега досить мілководдя для відпочинку з дітьми. До того ж вода тут швидко прогрівається.

Кажуть також, що Світязь постійно міліє. І ця інформація не відповідає дійсності. Спостереження, які постійно ведуть на озері вже 67 років, засвідчують, що рівень води в ньому сталий і зазнає лише незначних сезонних коливань. Щоб під час рекордних повеней Світязь та інші озера не позаливали все довкруги, як це трапилося 1887 року, їх наприкінці ХІХ — на початку ХХ століть з’єднали меліоративними каналами. Облаштовані на них спеціальні переливні споруди не дають воді безконтрольно стікати з озер, а коли ж її стає аж надто багато — пропускають зайву каналами в річку Копаївку — притоку Західного Бугу.

Славиться Світязь не лише прозорими чистими водами, а й її лікувальними властивостями. Змочені світязькою водою рани швидко загоюються, а шкіра після купань стає еластичною. Кажуть, що колись воду зі Світязя діжками возили у Варшаву, де столичні красуні приймали в ній косметичні ванни. Місцеві стверджують, що світязька вода, так само, як і вода з розташованого неподалік озера Пісочне, багата на гліцерин і срібло.

Побувавши на Світязі, неодмінно скуштуєте місцеву диво-рибу вугор. На тутешніх міні-ринках, як і раніше, можна придбати в’ялених і копчених лящів, окунів, щук, сомів.

Тож той, хто обрав для свого літнього оздоровлення Світязь, не пошкодує, що приїхав саме сюди, а не на Чорне чи Азовське моря. Лікувальна вода, напоєне хвойним ароматом повітря, риболовля, лісові ягоди — чорниця, ожина, лохина, гриби, які можна якщо не назбирати в довколишніх лісах, то купити за помірною ціною. А ще можна поїхати на кілька годин у сусідню Білорусь. До Бреста звідсіля удвічі ближче, ніж до Луцька. Та не забудьте прихопити із собою українського чи закордонного паспорта.

Шацьке приозер’я, безумовно, край цікавий. Не дивно, що кількість охочих відпочити тут постійно зростає.

Волинська область.

Озеро Світязь спекотного літнього дня.

Фото автора.