Із відповідним позовом Україна звертатиметься до Міжнародного суду ООН. Про це повідомив міністр юстиції Павло Петренко під час відкриття семінару «Правові засоби захисту інтересів держави Україна у зв’язку з агресією Російської Федерації на сході України та анексією Криму».
«Україна планує ініціювати спір у справі щодо порушення з боку Російської Федерації низки конвенцій, і насамперед конвенції про заборону фінансування тероризму», — зауважив він, водночас додавши, що в цій справі ми маємо багато доказів.
За словами міністра, нині триває досудова процедура, «коли Україна звернулася до Росії щодо проведення консультацій. Росія має або визнати претензії, або спростувати їх». П. Петренко спрогнозував, що Україна подасть цей позов до кінця 2015 року.
Зачепивши питання перегляду санкцій, очільник відомства зауважив, що будь-які санкції, які вводить Європейський Союз, є строковими. «Після завершення цього строку санкції можуть бути продовжені, якщо Україна подасть рішення українських судів про те, що дана особа є винною і щодо неї застосована конфіскація майна. Тому я маю надію, що українська правоохоронна система сконцентрується на цій проблемі. Це питання навіть не юридичне, а політичного іміджу, якщо хочете, воно перебуває у площині довіри українського народу», — сказав міністр.
За його словами, строк для перегляду санкцій — це квітень наступного року. «Якщо ЄС порушуватиме це питання до цього часу, то, звичайно, наші правоохоронні органи мають пришвидшитися. Якщо ж правоохоронці зволікатимуть, тоді вже питання виникнуть до самих правоохоронців», — додав він.
Водночас, відповідаючи на запитання журналістів стосовно розширення повноважень Ради національної безпеки та оборони, Павло Петренко відзначив, що в умовах фактичної війни це «хороший сигнал».
«Для країни, яка фактично перебуває у стані війни, збільшення повноважень РНБО — це хороший сигнал, бо РНБО — це майданчик, який координує роботу як оборонного, так і військового й правоохоронного блоків. Саме РНБО може бути тим інструментом, який максимально оптимізує взаємодію цих інститутів у цей історичний для України час», — сказав міністр.
Крім того, він повідомив, що невдовзі серед його заступників з’являться іноземці. «Нині тривають перемовини з відповідними фахівцями, але наступного тижня ви про все дізнаєтеся», — розповів П. Петренко. Він зауважив також, що перед своїм призначенням ці іноземці отримають українське громадянство.
Власне сам семінар розбито на три сесії. Кожна з яких містить по три блоки питань. У рамках заходу його учасники сподіваються почути нові ідеї, які наша країна зможе використати як інструменти в 
судах проти країниагресора.