Зусиллями Запорізької обласної влади, прокуратури і інших причетних структур, вдалося взяти пам’ятку національного значення під охорону. Йдеться про курганну групу «Солоха». На все про все знадобилося понад три роки. Спеціальну угоду з цього приводу підписали Кам’янсько-Дніпровська райдержадміністрація та ТОВ «Конвеєр» — власник сільськогосподарських угідь, на яких курганна група (площею 93 га!) і розташована. На важливість події вказує, зокрема, той факт, що свої поздоровлення до Запорізької ОДА надіслали університет археології Ньюкасла (Об’єднане Королівство) та археологічний інститут Берліна (Німеччина).
Подія важлива, зважаючи на те, що таких міст, як Карфаген або Солоха, на карті не відшукати. Історики ж на підставі археологічних розкопок (вони почалися ще в 1899 році) вже давно встановили місцезнаходження столиці всієї степової Скіфії. А біля Великої Знам’янки Кам’янсько-Дніпровського району розташована справжня археологічна перлина — курган Солоха. Знахідки з нього сьогодні прикрашають експозицію скіфського золота петербурзького Ермітажу. Але вийшло так, що ту Солоху, було, розпаювали...
Тепер же, як заявив директор Департаменту культури, туризму, національностей і релігій обладміністрації Владислав Мороко, запоріжці планують звернутися до уряду з ініціативою створення в районі кургану музейного комплексу під відкритим небом.
Запорізька область.