На червневій сесії ПАРЄ українське питання зайняло майже 90 відсотків часу обговорення європейських парламентаріїв. Про це під час брифінгу розповів народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв.

«На жаль, Україна звучала в трьох резолюціях, і не в найкращому світлі. Перша стосувалася подолання корупції, друга — поділу понять політичної та кримінальної відповідальності, а третя — рівного доступу до медичної допомоги. І всі ці резолюції було вибудовано на негативних прикладах української дійсності», — зазначив народний обранець.

За його словами, нині Україна перебуває на 43-му місці із 47 країн, які входять до Ради Європи, в питанні боротьби з корупцією. У світовому рейтингу Україна посідає останнє місце із 144 країн.

Що стосується другої резолюції, то, як повідомив парламентарій, у ній ідеться про кримінальні справи проти Юрія Луценка та Юлії Тимошенко. Зокрема, в тексті документів вказані деякі посадові особи і державні чиновники. «Ім’я заступника Генпрокурора Рената Кузьміна було чітко внесено в цей документ. Він був організатором цього переслідування. Політики мають нести політичну відповідальність перед своїми виборцями, а не бути предметом розправи», — підкреслив С. Соболєв.

Народний депутат від фракції «УДАР» Ірина Геращенко наголосила, що опозиція пропонуватиме внести зміни до законодавства для розмежування політичної і кримінальної відповідальності. «Це надзвичайно важливе питання, і ми апелюватимемо до влади дослухатися до рекомендацій для того, щоб під надуманими приводами опоненти влади не опинялися у в’язниці», — зазначила вона.

Народний депутат від фракції «Свобода» Олег Панькевич також повідомив, що під час сесії ПАРЄ була прийнята ще одна резолюція — «Про народні протести і виклики свободам зібрання, медіа і слова», яка теж стосується України. «Рада Європи відзначає, що під час мирних зібрань відбувалися факти порушення законодавства, прав людини. Це дає нам сигнал, що європейські інституції не закриватимуть очі на події, які також відбуваються в Україні щодо мирних зібрань. Згадується і те, що під час акцій протесту порушуються права журналістів, і приклади в Україні є очевидними», — сказав він.

Але, за його словами, під час сесії ПАРЄ були й позитивні моменти. Зокрема, міським головам Євпаторії і Тернополя вручили дипломи Ради Європи за роботу органів місцевого самоврядування стосовно покращення відносин з європейськими містами.