ЗВЕРНЕННЯ

Понад 20 років Україна та Польща намагаються перегорнути трагічну сторінку спільної історії, віддати шану всім жертвам Волинської трагедії і шукають шляхи до загального примирення.
Історичне примирення між нашими народами повинно опиратися на внутрішнє каяття та збереження в пам’яті всіх жертв подій трагічного минулого. Треба позбавитись бажання зведення рахунків та пошуку винних. Кожна зі сторін має вимагати перш за все чесності від себе. Правда може бути болісною, але вона повинна звільнити наші серця від ненависті і бажання, помсти.
Якою має бути пам’ять про трагедію Волині? Це пам’ять не лише двох народів, це пам’ять всього людства — віддання честі і поваги всім жертвам без винятку.
Від імені Ради національних товариств України звертаємось до громадськості України та Польщі — подолаймо у наших серцях ворожнечу, демонструючи цим нашу віру у вищу правду, силу любові і взаємного прощення. Добросусідство наших народів буде кроком до повного поєднання молодих поколінь.
Давайте помолимось у дні сумних роковин за душі безвинно убитих, шануємо пам’ять всіх жертв цієї величезної людської трагедії Хвилиною мовчання та скажемо собі: «Більш ніколи!», «Більш ніколи!». І запалимо Свічку — нашого вічного болю і пам’яті, позбавленої злоби і бажання помсти,
Подамо ж один одному руки примирення.
Прийнято 30 травня 2013 року керівниками 48 національних товариств — представників 30 національностей.
Ілля ЛЕВІТАС, президент Ради національних товариств України.