Висока пропозиція продовольчих товарів, стабільність курсу гривні та низька порівняльна база (дефляція) минулого року унеможливлять різкі цінові коливання. А динаміку роздрібного товарообігу гальмуватимуть низька купівельна спроможність населення і надмірна частка тіньового виробництва та торгівлі. В підсумку можна очікувати як дефляцію, так і інфляцію від нуля до одного відсотка.

Бензин високооктановийсередня вартість літра А-95 (тут і надалі лише про середні ціни і тарифи) та дизпального залишиться на рівні червня.

На мій погляд, цінову рівновагу зумовлять низькі європейські ціни на пальне і відсутність законодавчих сюрпризів щодо регулювання ринку нафтопродуктів. Стабільність на ринку пального зараз важить для уряду більше, ніж тяжіння до ризику.

Борошнозалишиться у цінах червня.

Попри високі темпи експорту зерна і непрозорість його розподілу на внутрішньому ринку, держава має ресурс для активізації інтервенційних поставок до появи зерна нового врожаю. А Держцінінспекція, яка влаштувала в Аграрному фонді перевірку розподілу сировини для випічки соціальних сортів хліба, примусить посилити інтервенційні поставки борошна в регіони.

ХлІбподорожчає на 1—1,5 відсотка, за винятком соціальних сортів хліба.

Для збереження стабілізації цін на хліб уряд схвалить пропозицію щодо квотування сировини для виробництва соціальних сортів хліба. Незначного подорожчання не уникнути через підвищення заробітних плат і витрати на електроенергію, зменшення виробництва внаслідок змін у раціоні споживачів.

Крупиздешевіють на 2—3 відсотки.

Результат зумовить сезонна зміна структури споживання (через високий попит на картоплю) і зростання питомої ваги круп’яної продукції вітчизняного виробництва.

Овочізалишаться у цінах червня, фрукти — подешевшають на 3—5 відсотків.

Ціновий тренд на овочі та фрукти матиме здебільшого інерційну природу, але неабиякий вплив на ціноутворення справлятиме традиційний період консервації плодово-овочевої продукції.

Молоко, молокопродуктиздешевіють на 2—3 відсотки.

Заготівельні ціни влаштують виробників, хоча якість сировини й надалі не задовольнятиме переробників. Високі питома вага імпортної продукції і попит на морозиво унеможливлять помірніші ціни на молоко продукцію у роздробі. Потреба в збільшенні заготівельних пунктів сировини стане більш очевидною.

М’ясо, м’ясопродуктизалишаться у цінах червня.

Благотворний вплив збільшеної за січень-травень пропозиції свинини і яловичини забезпечує аграріям достатній рівень рентабельності. Мінагрополітики візьметься за виплату компенсацій за утримання великої рогатої худоби, а спекулятивний чинник виявиться мало дієвим через посилення контролю за якістю продукції.

Оліяподорожчання пляшки(0,5 л) на 0,2—0,5 гривні.

Результат зумовить сезонна активізація споживання масложирової продукції.

Ліки залишаться у цінах червня.

Економічних передумов для помітних цінових корекцій на ринку немає, місяць засвідчить стабілізацію цін на медичні препарати після знижувального тренду.

Комунальні послугиподорожчання на 2—3 відсотки.

Поступового подорожчання житлово-комунальних послуг не уникнути через попереднє підвищення тарифів на електроенергію, заробітної плати, техобслуговування ліфтового господарства тощо.

Транспортні послуги подорожчання на 3—4 відсотки. 

Результат зумовить помірне подорожчання квитків на авіа- і залізничні перевезення. Не виключаю, що в окремих регіонах зросте вартість проїзду в комунальному транспорті.

Туристичні послугиподорожчання на 15—20 відсотків.

На мій погляд, вартість відпочинку у Криму цього літа здивує багатьох. Так, видатки за короткотермінову оренду житла з відносним комфортом стартуватимуть від 100 гривень, у пансіонатах — від 100—120. Уже підраховано: середні видатки за відпочинок на Кримському узбережжі не поступатимуться вартості путівки у тризірковий готель Туреччини.

Готівковий курс8,19 гривні за долар США, безготівковий — 8,15 гривні за долар США.

Спостерігатимемо помірний тиск на гривню, який зумовлять посилені вимоги до валютного резервування з боку Нацбанку, прийнятні рівні боргового навантаження і попиту на валюту з боку населення.

ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Голодовка під урядовими стінами пекарів столичного хлібозаводу №12 — це закономірна реакція підприємства на нераціональний розподіл виробництва і стрімку монополізацію хлібного ринку в столичному регіоні. Навесні минулого року, під час урочистого відкриття потужного хлібопекарського комплексу в Ново-Петрівцях, вже було зрозуміло, що низка хлібозаводів столиці не витримає конкуренції за місце на ринку. Зрештою так і сталося.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Середні ціни продажу агропродукції за п’ять місяців зросли на 4 відсотки (у річному обчисленні). Продукція рослинництва подорожчала на 18 відсотків, тваринництва — подешевшала на 4 відсотки. Такі показники прямо пов’язані з обсягами пропозиції, яка на ринку рослинництва скоротилася на 21 відсоток, а на ринку тваринництва приросла на 4 відсотки.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Одна з азербайджанських газет оприлюднила дані, яких задосить для порівняльного аналізу стану доходів і податкового навантаження азербайджанців та українців. Експерт газети зазначає: торік доходи населення Азербайджану становили 34,7 мільярда манатів, 3784 манати — на душу. І підсумовує: середньостатистичний азербайджанець сплачує близько 655 манатів, або близько 9 відсотків свого доходу, у вигляді податків. 
Тим часом, як стверджували у березні в Центрі соціально-економічних досліджень CASE-Україна, середньостатистичний українець щомісяця виплачує державі у вигляді податків і зборів 2092 гривні (за поточним курсом Центробанку Азербайджану, це 201 манат). У перерахунку на рік це 25 тисяч гривень — 2412 манатів. Звідси випливає щонайменше два незаперечні висновки: українці з низьким і середнім рівнями доходів є головним постачальником доходів у бюджет країни; за умов економічної кризи владі нічого іншого не лишається, як посилювати податковий тиск фактично на бідність.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
На думку першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова, на сьогодні економіка переважно тримається на досягненнях аграрної галузі, з чим важко не погодитися. Аграрна галузь стає не лише годувальником країни, а й головним постачальником твердої валюти. За словами Сергія Арбузова, кожна четверта гривня від експортної виручки надходить від продажів сільгосппродукції за кордон. З іншого боку, саме пристойна пропозиція продовольчих товарів на внутрішньому ринку, яку формують аграрні компанії, лишається головною передумовою помірної споживчої інфляції.
ІНФОРМАЦІЯ ДО РОЗДУМІВ
Низький рівень споживчих цін на додачу до вкрай незадовільної платоспроможності основної маси споживачів спонукує рітейлерів компенсувати збитки за рахунок підняття цін на товари і послуги преміум-класу, але це не пожвавлює внутрішній попит і не впливає на рівень ділової активності. Це — очевидна прикмета зростання розриву між бідними та багатими представниками суспільства і передумова для появи більш складних фінансово-економічних проблем. Якщо цю тенденцію не згорнути, то невдовзі треба буде збільшувати гривневу емісію для підняття соціальних виплат, щоб уникнути масштабних протестів.