Спроби виселити клініку для інфекційних хворих з будівлі поблизу Києво-Печерської лаври повторюються з періодичністю сезонної лихоманки. «Голос України» вже кілька разів розповідав про напади нестерпної сверблячки, які у лаврських святош затьмарюють благочестя, а в чиновників від медицини «знеструмлюють» совість.
Нова атака на провідний у країні медичний заклад, де лікують хворих на ВІЛ/СНІД, вірусні гепатити та нейроінфекції, розпочалася напередодні святкування Конституції, що є вже само по собі якимось диявольським символом: право людей на життя і здоров’я, гарантоване Основним Законом, розчерком пера ліквідував в. о. директора ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. Громашевського Національної академії медичних наук» Віктор Матяш. Наказавши вивезти обладнання лабораторії в один кінець міста і підготувати відділення клініки (зокрема, нейроінфекції, детоксації та інтенсивної терапії) до авральної «евакуації» в інший, тимчасовий керівник, по суті, підписав вирок тяжкохворим пацієнтам. «Ми всі у розпачі, — каже лікар Ольга Ляшко, — адже порушення цілісності структури медичного закладу плюс абсолютно непридатні для розміщення будівлі, куди нас викидають, можуть коштувати нашим хворим життя».
Заступник директора інституту пан Рубан, котрий відповідає за переселення, щоправда, стверджує, що в нових приміщеннях на вулиці Галицькій хворим буде значно комфортніше: це не старі стіни прилаврської клініки, а європалати. Напевно, пацієнти закордонних лікарень дуже здивувалися б, потрапивши у такі «палати» — без даху над головою і без чіткої перспективи, що він там буде в найближчій п’ятирічці. Голова пацієнтської організації Дмитро Шерембей вважає: заяви про «кращі умови» — всього-на-всього завіса, за якою в АМН намагаються приховати факт, що на будівлю на Галицькій «витратили 30 мільйонів гривень — незрозуміло на що».
Причину чергового «знесення даху» насамперед у головах членів спеціально утвореної команди, яка без докорів сумління знищує унікальну клініку, пан Матяш пояснив підлеглим до наївності «вичерпно»: «Так хочуть попи...» На приміщення лікарні справді вже кілька років претендує Києво-Печерська лавра: її намісник владика Павло відомий своїми брутальними висловлюваннями про хворих, які «поганять святе повітря, де братія молиться до Бога» (здається, Сергій Поярков має стовідсоткову рацію, коли пише, що навіть Ісус Христос на своєму віслюкові не вписався б у тутешню атмосферу по-світськи масштабної розкоші і ризикував би депортацією із цього гріховного «раю»). 
Але ж свого часу пацієнтські організації, лавра і забудовники підписали меморандум, згідно з яким на виселення накладається мораторій: доти, доки не здадуть в експлуатацію справді готове приміщення для клініки. То або ідею просувають за певні преференції не «попи», або «святі отці» вкотре порушують своє слово, як звикли це робити із заповіддю «любити ближнього»?..
Пацієнти та лікарі клініки мають зустрітися з керівництвом АМН. Якщо порозуміння не знайдуть і термінове виселення клініки в діряві «європалати» не знімуть з порядку денного, активісти обіцяють влаштувати лежачий страйк, прикувавши себе наручниками до лікарняних ліжок...