Погоджувальна рада
Останній пленарний тиждень другої сесії Верховної Ради сьомого скликання обіцяє бути напруженим. Щоб надолужити згаяне під час блокувань роботи парламенту, депутати готові щодня працювати допізна — до завершення розгляду всіх запланованих питань.
Загалом до проекту розкладу засідань Верховної Ради на 2—5 липня включено 103 питання. Від уряду внесено 22 законопроекти, очікують на розгляд п’ять євроінтеграційних законів. На опрацюванні в парламентських комітетах перебувають близько 1400 законопроектів.
На погоджувальній раді голів парламентських комітетів та лідерів фракцій лунали й інші пропозиції — продовжити роботу сесії в пленарному режимі ще на тиждень (на цьому наполягала фракція «Батьківщина»), перенести парламентські слухання «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» з середи, 3 липня, на вересень, щоб попрацювати цілий день у пленарному режимі. Деякі депутати пропонували працювати й у вихідні. А якщо уряд не готовий до розгляду євроінтеграційних законопроектів — скликати позачергову сесію. Позафракційний Олег Ляшко вніс проект постанови про скасування взагалі депутатських канікул. Пропозиції продовжити сесію не знайшли підтримки у більшості депутатів. Однак про готовність засідати щодня допізна заявили лідери всіх фракцій.
Лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк запропонував, щоб у п’ятницю, 5 липня, замість години запитань до уряду у парламенті виступив Президент України Віктор Янукович. Він відзначив, що, оскільки Президент пообіцяв виступити перед депутатами, було б правильно, якби це відбулося у день закриття сесії. Лідер «Батьківщини» також закликав до проведення в Україні широкого круглого столу щодо євроінтеграційних прагнень нашої держави за участю депутатів, президента, уряду, представників громадськості та науковців. На його погляд, такий всеукраїнський круглий стіл має функціонувати до того моменту, допоки Україна не підпише угоду про асоціацію.
А. Яценюк також закликав не зволікати з розглядом проекту закону про прокуратуру в другому читанні, спрямованого на унезалежнення органів прокуратури. А також створити тимчасову слідчу комісію з питань реформування виборчого законодавства і призначити повторні вибори у п’яти проблемних мажоритарних округах.
Натомість лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов на погоджувальній раді заявив, що народні депутати не можуть вимагати від Президента виступити з посланням у парламенті. На його погляд, було б логічним, якби глава держави виступив не у день закриття, а у перший день наступної сесії і виклав своє бачення процесів у державі.
Серед законодавчих ініціатив Партії регіонів — включити до порядку денного та ухвалити зміни до Держбюджету-2013 щодо фінансування державних вуглевидобувних підприємств, а також щодо уточнення джерел погашення заборгованості за централізоване водопостачання та водовідведення.
У рамках години запитань до уряду регіонали запропонували заслухати інформацію уряду про перспективи підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також інформацію міністра освіти про хід вступної кампанії до українських вишів та міністра аграрної політики про хід збирання врожаю.
Лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок звернувся до глави парламенту Володимира Рибака з проханням оприлюднити проект постанови про кошторис Верховної Ради на 2013 рік. За його словами, у проекті постанови про кошторис немає конкретних цифр, а лише загальні. А опозиція хоче побачити розподіл видатків.
Фракція «Свобода» також запропонувала включити до порядку денного сесії низку економічних ініціатив. Зокрема, це законопроекти про повернення капіталів з Кіпру та інших офшорних зон, про ліквідацію приватних монополій, щодо заборони виробництва та обігу слабоалкогольних напоїв, про збільшення акцизу на пиво та спрямування отриманих додаткових коштів на потреби охорони здоров’я, зокрема, добудову нового корпусу дитячої лікарні «Охматдит». Серед інших ініціатив фракції «Свобода» — змінити процедуру формування Центральної виборчої комісії, щоб представництво опозиції та влади у ЦВК було пропорційним — у співвідношенні 50 на 50.
Фракція «УДАР» виступила з вимогою звіту профільних міністрів і керівництва уряду в парламенті під час розгляду євроінтеграційних законопроектів. Заступник керівника фракції «УДАР» Віталій Ковальчук наголосив, що парламент повинен зосередитись на питаннях, важливих для країни, насамперед — питаннях євроінтеграції. Він також підкреслив, що «УДАР» готовий взяти участь у позачерговій сесії, але у разі, якщо буде розуміння, що народні депутати досягнуть результату.
Також В. Ковальчук закликав парламентаріїв прийняти рішення щодо скасування депутатських пільг і пенсій, приведення до ладу пенсійної системи, відновлення економіки через зниження тиску на платників податків. «УДАР» також наполягає на звіті у Верховній Раді міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка щодо інформації про протиправні дії співробітників правоохоронних органів.
Президент може озвучити послання у парламенті, але це його право, а не обов’язок, — наголосив на погоджувальній раді перший заступник голови фракції КПУ Адам Мартинюк. Він зауважив, що не пам’ятає випадку, щоб Президент приходив на день закриття сесії. На погляд А. Мартинюка, доцільно було б заслухати главу держави в день відкриття сесії, щоб почути його думку щодо процесів у країні.
Перед завершенням другої сесії парламенту сьомого скликання комуністи пропонують розглянути низку соціальних проектів законів, зокрема, про внесення змін до закону про Держбюджет-2013 щодо виплати зарплати в повному обсязі працівникам Інституту Амосова у рік його 100-річчя. Цим законопроектом передбачається виділити додатково 8,8 мільйона гривень на фінансування інституту.
Парламентські слухання з проблем трудової міграції, заплановані на 3 липня, вирішено провести не в сесійній залі, а в іншому приміщенні парламенту.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Дослівно
Олександр ЄФРЕМОВ, лідер фракції Партії регіонів: «Перший крок щодо євроінтеграції розпочинається з того, що кожен має робити належне на своєму робочому місці. А парламент має приймати закони».
Юрій Воропаєв, Валерій Пацкан.
Андрій Кожем’якін.