У юридичному Комітеті ПАРЄ вирішили, що розмежування кримінальної і політичної відповідальності не має стосунку окремо до України.

У рамках літньої сесії ПАРЄ проходить засідання Комітету Асамблеї з юридичних питань і прав людини.

Головна інтрига засідання — розмежування політичної та кримінальної відповідальності. Після розгляду цього питання, Україна виявилася тріумфатором: два пункти в проекті резолюції, які «прив’язували» безпосередньо Україну як окрему країну до проблематики розмежування кримінальної та політичної відповідальності, було знято.

«Критерії розмежування політичної та кримінальної відповідальності для всіх країн—членів Ради Європи повинні бути однаковими, — сказав представник українського парламенту в Асамблеї Сергій Ківалов. — За це одноголосно проголосували сьогодні в Страсбурзі на засіданні юридичного Комітету. Я хочу сказати, що апріорі це було очевидно: правила і закони завжди повинні бути однакові для всіх. Тут не може бути й мови про якусь вибірковість: для од-нієї країни одні критерії, для іншої — інші. Звичайно, ті політичні інтриги й інсинуації, які наша так звана опозиція плете в Україні, позначаються й на її іміджі в Європі. Але, як бачимо, здоровий глузд і право взяли гору над емоціями й особистісними симпатіями й антипатіями».

Отже, проект Резолюції Комітетом було підтримано. Свій висновок до проекту також дав Комітет з політичних питань і демократії. А коли обговорювали Україну, то представник Грузії сказав, що в них із розмежуванням відповідальності ситуація набагато гірша, ніж в Україні. Однак окремо Грузію в цьому аспекті не розглядають. Це може свідчити про політичний відтінок питання.

«Вироблення єдиних критеріїв розмежування відповідальності, — додав Сергій Ківалов, — надалі допоможе судам та органам державного обвинувачення на практиці. Усі будуть чітко знати, де політичні переслідування, а де банальна кримінальщина, яку в політичний одяг більше наряджати не вдасться. Тож у цьому, в існуванні чітких критеріїв, зацікавлені всі. Усім країнам рекомендовано імплементувати в національні законодавства рекомендації Венеціанської комісії й виконувати рішення Європейського суду з прав людини».

Завтра проект Резолюції буде винесено на Асамблею, яка й ухвалить остаточне рішення.

Прес-служба Сергія КІВАЛОВА.