12 місць для переливання крові (вісім у Кіровограді й чотири в Олександрії), необхідних для проведення процедури гемодіалізу, так і не створили.
Начальник управління охорони здоров’я Кіровоградської облдержадміністрації Олег Рибальченко повідомив, що виконати заплановане неможливо, адже фінансування процедур відбувається лише за рахунок обласного бюджету. Обмаль грошей в області й на витратні матеріали для зазначених процедур.
Довідка
Для проведення гемодіалізу (очищення крові) на кожного пацієнта на рік необхідно понад 100 тис. грн.
Такий аргумент виявився вагомим для державного бюджету. Чи настільки само він вагомий і для людей, які не можуть жити без гемодіалізу, можна лише здогадуватися.
Помітила недофінансування процедур гемодіалізу та нестачу обладнання для лікування хворих з нирковою недостатністю й обласна прокуратура. Та внесла відповідні подання.
Тим часом Кіровоградська обласна рада прийняла рішення збільшити бюджетні призначення для лікування хворих з нирковою недостатністю на 1,5 млн. грн. А управління охорони здоров’я обласної державної адміністрації звернулося до Міністерства охорони здоров’я України щодо придбання витратних матеріалів для гемодіалізу за рахунок субвенцій із держбюджету на суму 2,5 млн. грн.
Тепер головне — дочекатися.