Такою була основна вимога викладачів та учнів цього навчального закладу, які під час роботи чергової сесії Житомирської обласної ради зібралися на майдані біля адмінбудинку. З учасниками акції спілкувалися народні депутати України Геннадій Зубко і Володимир Литвин, голова обласної ради Йосип Запаловський, голова облдержадміністрації Сергій Рижук.

Проте Бюджетний кодекс України перекреслює можливість фінансувати цей навчальний заклад за кошти обласного бюджету: їх можна витрачати лише на здобуття загальної середньої освіти дітям, які потребують соціальної допомоги та реабілітації. У грудні минулого року на сесії обласної ради депутати прийняли рішення про припинення Житомирського обласного педагогічного ліцею Житомирської обласної ради та створення комунального закладу «Житомирська загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів «Нова генерація» Житомирської обласної ради. Це не просто зміна назви. У цьому навчальному закладі навчатися будуть уже не ті, хто пройшов конкурсний відбір, а діти, які належать до пільгових категорій.

До вересня ліцей ще фінансуватиметься. А що далі? Спілкуючись із пікетувальниками, Геннадій Зубко запевнив, що клопотатиметься про включення цього питання до порядку денного на пленарні засідання Верховної Ради наступного тижня. Він нагадав, що в такому стані — близько півсотні ліцеїв по всій Україні, тому це питання важливе не лише для Житомирщини. Якщо ж вирішити його на законодавчому рівні не вдасться, то, як запевнив Геннадій Зубко, буде проконтрольовано, щоб діти, які вже навчаються, могли закінчити той заклад, до якого вони вступали.

На сесії депутати обласної ради створили робочу групу, до котрої увійшли представники всіх фракцій та постійних комісій, доручивши їй виробити механізм, який би дозволив фінансування ліцею.

Крім того, прийнято рішення надіслати звернення до Верховної Ради, текст якого схвалили одностайно. У ньому йдеться: «З метою забезпечення діяльності закладів для обдарованих дітей, що фінансуються з обласних бюджетів, законодавчого врегулювання питання щодо правомірності здійснення видатків на їх утримання, просимо розглянути питання щодо внесення відповідних змін до статей 89, 90 Бюджетного кодексу України».

До речі, обласна рада не випадково вирішила перетворити педліцей у школу-інтернат. На початку минулого року з Міністерства фінансів України у відповідь на звернення депутатів облради надійшла відповідь, в якій підтверджують, що стаття 9 Закону України «Про загальну середню освіту» передбачає, зокрема, таку форму, як «ліцей (ліцей-інтернат) — загальноосвітній навчальний заклад ІІІ ступеня, з профільним навчанням та допрофесійною підготовкою (може надавати освітні послуги ІІ ступеня, починаючи з 8 класу)». Та от заковика: фінансувати їх дозволено тільки місту чи району. А область не може цього робити, бо, як сказано, «це може призвести до звуження права відповідної територіальної громади самостійно вирішувати питання місцевого значення в сфері освіти».

От що з цього випливає. Житомир має право і міг би взяти педліцей під свою опіку. Але в обласному центрі і так є всі умови для профільного навчання старшокласників. Педліцей і було створено в розрахунку на те, що там навчатимуться обдаровані діти з сільської місцевості. Бо про яке профільне навчання може йтися у сільських школах, де мало учнів?

Один такий ліцей на всю область — реально, але цього не дозволяють робити. Натомість можна відкривати ліцеї-інтернати хоч у кожному районі, але це нереально.

 

Житомирська область.

ДОВІДКОВО

Житомирський обласний педагогічний ліцей заснований у травні 1991 року. Це особливий навчальний заклад, який здійснює високоякісну загальноосвітню підготовку старшокласників за філологічним, суспільно-гуманітарним, природничо-математичним напрямами. Офіційна довідка свідчить, що за два десятки років випущено майже 2600 учнів. 303 випускники отримали золоті або срібні медалі, 436 — грамоти за високі досягнення в навчанні. Щороку 99 відсотків випускників ліцею вступають до вищих навчальних закладів України, Росії, Прибалтики, Польщі та інших країн.