Українська опозиція має реалістичний план дій щодо європейського майбутнього України. Про це під час публічної лекції в інституті Брукінгза у Вашингтоні заявив голова фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Розпочавши із політичного порядку денного, А. Яценюк сказав, що опозиція бореться за громадянські права і свободи та ключові конституційні права: свободу слова, свободу зібрань, право обирати і бути обраним, свободу віросповідання, підприємницької діяльності. Для цього, на його думку, в Україні має бути відновлено баланс влади та систему стримувань і противаг. «Нам необхідна дуже впливова законодавча гілка влади, незалежна судова система та незалежна виконавча влада — Прем’єр-міністр та уряд. Це можна зробити, ухваливши спеціальне законодавство. Це наш порядок денний, який має бути підтриманий парламентом. У нас немає більшості, проте у нас є проекти законів, які критично необхідні Україні для відновлення балансу влади», — цитує А. Яценюка офіційний сайт «Батьківщини».

Ще одна ключова проблема, про яку говорив політик — це корупція. «Нам необхідно створити спеціальний антикорупційний орган, щоб почати боротьбу з корупцією, перевірки українських високопосадовців, які є частиною корупції. Нам необхідно змінити Кримінальний кодекс і посилити відповідальність тих, хто задіяний в корупції», — сказав він.

«Я твердо вірю в наш успіх. Це складна дорога — до підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Це нелегко — впроваджувати реформи в Україні. Але це — єдиний шлях, яким ми маємо піти, і єдиний шлях до успіху», — зазначив А. Яценюк.