Адміністративна реформа та й увесь комплекс економічних та соціальних реформ Президента України розроблено і спрямовано на забезпечення прав людини та громадянина. На цьому наголосив у середу Голова Верховної Ради Володимир Рибак, виступаючи у Луганську на зустрічі з представниками місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування Луганської
області.
«За великим рахунком, епіцентром всієї системи з 21 реформи Президента Віктора Януковича є людина, її інтереси, потреби, права та благополуччя», — зазначив В. Рибак, підкресливши, що «вся владна вертикаль як в області, так і в державі загалом має бути підпорядкована служінню інтересам людей, а філософія людиноцентризму, яка ставить у центр людину, її інтереси та потреби, повинна стати пріоритетом для держави і всієї управлінської системи, її рушійною силою».
На думку В. Рибака, важливим чинником втілення започаткованих реформ є якісне кадрове забезпечення місцевої влади. «Керувати громадою мають тільки ті посадовці, яким довіряють і які користуються авторитетом у людей», — сказав він, додавши, що нині «необхідно сприяти вихованню саме такої, нової національно-свідомої управлінської еліти». Також керівник парламенту наголосив на необхідності забезпечення органів місцевого самоврядування власними інвестиційними ресурсами, поліпшення доступу місцевих бюджетів до кредитних ресурсів.
Торкнувшись екологічної ситуації в Луганській області, Голова Верховної Ради зазначив, що особливу загрозу для цього краю становить забруднення водних ресурсів. «Такий стан речей є неприпустимим і потребує державного втручання», — наголосив В. Рибак. Він вкотре наголосив на тому, що проблеми екології в областях мають бути пріоритетними під час формування бюджету наступного року.
Стосовно роботи парламенту, то В. Рибак сказав, що пріоритетними для розгляду на останньому пленарному тижні будуть питання соціального захисту громадян, боротьба з корупцією, євроінтеграція. При цьому він зазначив, що саме з цих питань у парламенті було знайдено порозуміння, і наголосив на важливості усвідомлення того, що «найвища місія парламентаризму полягає в тому, щоб піднятися над вузькопартійними інтересами і особистими політичними амбіціями та працювати на добробут Держави».
Говорячи про ситуацію в парламенті, В. Рибак наголосив, що «коріння парламентської кризи живе не в проблемах сьогодення, а в політичних амбіціях на майбутню президентську виборчу кампанію», оскільки «потенційні кандидати», а їх вже чимало, розглядають та використовують парламент як трибуну для політичного піару». «Усі промови та залякування про начебто можливе погіршення соціально-економічної ситуації в країні є політично недоречними, оскільки не спираються на реальні факти», — сказав В. Рибак. 
Керівник парламенту високо оцінив безпосередню участь Президента України у подоланні парламентської кризи і його готовність до діалогу з усіма політичними силами у Верховній Раді, до конструктивної та системної співпраці із парламентом, і висловив побажання, щоб «таку ж відкритість до діалогу, як Президент, продемонстрували й деякі найбільш галасливі політичні ватажки парламентських фракцій».
При формуванні бюджету 2014 року парламентарії та уряд повинні зрозуміти, що нині надзвичайно важливим є здійснення децентралізації фінансової системи держави. На цьому в середу після відвідання Луганської обласної клінічної лікарні наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Рибак.
«Якщо зможемо це зробити, матимемо більше можливості наповнювати інфраструктуру областей, зокрема, підтримувати і наповнювати необхідним обладнанням медичні заклади, поліпшувати медичне обслуговування», — сказав він.
У розмові з персоналом обласної лікарні В. Рибак підкреслив, що сьогодні треба зупинити «залишковість у фінансуванні і, в цілому, у ставленні до медицини й освіти», адже, підкреслив він, «сьогодні треба починати з дітей, з того, якими вони виростуть, дбати про здоров’я сімей».
Керівник парламенту також оглянув будівництво храму на честь ікони Божої Матері «Умілєніє». 
За повідомленням прес-служби Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Про нове обладнання операційного блоку розказує головний лікар Луганської обласної клінічної лікарні Федір Соляник.
Будівництво храму на честь ікони Божої Матері «Умілєніє».