Близько чотирьох тисяч дітей народилося в Дніпропетровському обласному перинатальному центрі за рік його роботи. З них — 83 двійні й три трійні. Щодня тут з’являється на світ від 10 до 15 малюків.

У сучасно обладнаному відділенні інтенсивної терапії центру здійснюється виходжування немовлят вагою від 500 грамів. За рік тут народилося 80 дітей вагою менше кілограма, 57 — до півтора кілограма.
— Кожне життя — це справжнє чудо. Адже для того, щоб на світ з’явилася дитина, пацієнтам нашого медичного закладу разом з лікарями доводиться долати чималі труднощі, — розповідає головлікар центру Людмила Падалко. — Але всі вони забуваються, коли малеча, яка народилася з вагою 500 грамів і яку ще рік тому врятувати було майже неможливо, одержує право на життя.
У центрі перебувають під наглядом й лікуються жінки зі складним перебігом вагітності, загрозою викидня, патологією плоду, з ускладненими пологами.
Як розповіли кореспондентові «Голосу України» у департаменті охорони здоров’я ОДА, у регіоні вже завершено створення комплексної системи перинатальної допомоги. В області функціонують два сучасні перинатальні центри в Кривому Розі й Дніпропетровську із загальною потужністю в 7 тисяч пологів на рік, діє мережа міжрайонних пологових центрів, три неонатальні центри.
— Такий комплексний підхід дає результат: лише за п’ять місяців цього року на 11% знизився показник дитячої смертності (у перший рік життя), майже на 10% знизилася неонатальна смертність (у перші 7 днів), — зазначила заступник директора департаменту Вікторія Михайлова. — І це не сухі цифри — це десятки врятованих життів дітей і їхніх матерів.
Дніпропетровська область.
Фото надане прес-службою ОДА.