У Луганську провели перший відкритий конкурс на перевезення пасажирів на міжміських і приміських внутрішньообласних маршрутах загального користування. Причому, як і обіцяла влада, всі бажаючі могли оглянути автобуси і висловити свою думку. Усі побажання та скарги пасажирів обов’язково буде враховано у подальшій роботі з перевізниками. З цього приводу перший заступник голови Луганської облдержадміністрації Едуард Лозовський зазначив, що «головна мета проведення такого конкурсу і загалом реформування системи пасажирських перевезень в області — зробити користування послугами перевізників для пасажирів максимально безпечними та комфортними».

Усього в конкурсі брали участь близько п’ятдесяти малих і великих підприємств. Вони виставили на оглядовому майданчику понад сто автобусів малої, середньої та великої місткості (на знімку).

Головні вимоги до всіх машин були такі: не старші 15 років, не перероблені з вантажних автобусів, із двигуном, який відповідає екологічним вимогам не нижче Євро-3. На приміських маршрутах необхідна наявність у автобусів пандусів або піднімальних механізмів для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями. Крім того, переможці конкурсу мали встановити на свої транспортні засоби модулі GPS/GSM-моніторингу.

Ініціатором і головним провідником усіх ідей з реформування системи пасажирських перевезень у регіоні є Асоціація автоперевізників Луганської області. «Торік ми виступили зі своїми пропозиціями, й облдержадміністрація активно підтримала нас, — розповів глава асоціації Олександр Чумаченко. — У лютому—березні було представлено програму реформування системи пасажирських перевезень в області, а сьогодні ми вже спільно проводимо перший конкурс за новими умовами, створено центр диспетчерського контролю на базі системи GPS/GSM-моніторингу, до вересня всі автобуси будуть обладнані GPS-датчиками». Крім того, відтепер застосовуватимуть новий принцип обслуговування: переможці конкурсу отримують одразу пакет маршрутів, до якого входять як рентабельні, так і соціальні.

Фото з сайту «Остров: Луганск».