«Солов’ї-розбійники» на трасі «Харків — Сімферополь», що пролягає територією Дніпропетровщини, уже майже 10 років тероризують іноземців і співгромадян. Відкупні становлять часом до шести тисяч гривень. У 65 членів угруповання — 59 автомобілів. Обласна міліція вже не перший рік «активно бореться з бандитами», залучаючи ДАІ, карний розшук, УБОЗ і навіть підрозділ «Беркут», але результат майже нульовий.

З листівкою в руках...

Як розповіли в Головному управлінні МВС України в області, робота із правопорушниками проводиться дуже велика. Наприклад, щороку складаються плани, залучаються співробітники інших підрозділів. Цього року для посилення на трасу відрядили 20 офіцерів апарату управління ДАІ.

«У нас багато іншої роботи, — скаржиться начальник відділу профілактичної роботи обласного управління ДАІ Володимир Лебедєв. — Лише в Дніпропетровську 150 літніх дитячих таборів. А 20 офіцерів відірвали на трасу «Харків — Сімферополь».

«Велика профілактична робота», в основному, обмежується роздачею листівок іноземним водіям і встановленням декількох інформаційних банерів.

Дніпропетровська міліція з вірусом не впоралася

Отже, в існуванні проблеми міліція вкорте обвинувачує громадськість, «несвідомих» водіїв. Хоча законослухняного водія-іноземця зрозуміти можна. Заїжджаючи на територію чужої країни й бачачи людей у формі, що нагадує військову, які вимагають зупинитися, вони виконують вимогу. І в підсумку віддають гроші злочинцям.

На що б не посилалися правоохоронці, але факт залишається фактом: майже за 10 років найголовніше управління МВС у Дніпропетровській області так і не змогло впоратися з новомосковськими «махновцями». А коли цим займатися?

Закордонні гості й самі українці, як і раніше, перебувають під прицілом дорожніх здирників. Міліція ж розписується у власному безсиллі. Адже складно уявити ситуацію, коли правоохоронцям давно відомі й номери машин, і особистості «інспекторів», але заходів до них не вживають. Були б вони справді конкурентами — боротьба мала би бути набагато жорстокіша та ефективніша...

 

Дніпропетровська область.

Колаж Євгена ХИЛЯ.

Водіїв «пресують» громадські працівники

Не бажаючи дивитися в корінь, а саме — в особливо трепетне, любовно-поважне почуття до міліції, яке виховувалося в громадянах десятиліттями і полягає у фразі «винен, начальнику, згоден сплатити штраф на місці», дніпропетровські правоохоронці у всьому обвинувачують... громадськість.

«У 2004 році на території Новомосковського району було створено громадянське формування «Екос». Їхні функції полягають у забезпеченні громадського порядку й, як вони прописали, охороні кордону, — розповів cтарший інспектор відділу ДПС УДАІ ГУ МВС України в області Максим Гапочка. — Забезпечувати громадський порядок вони не хочуть. Виїжджаючи на дорогу на особистому транспорті, зупиняють водіїв близького й далекого зарубіжжя, а також українців, які їдуть відпочивати на море».

Діють «громадські інспектори» за певним сценарієм. На мостах і шляхопроводах виставляють свою людину-«маячок», яка інформує про проходження патрульного автомобіля ДАІ. Тільки-но проїжджає «жирний» клієнт з іноземними номерами, «маячок» телефонує спільникам, що стоять у засідці. Ті виїжджають із посадки, зупиняють автомобіль, «пресують клієнта», одержують винагороду й відпускають.

Здирники маскуються під працівників міліції, розраховуючи на те саме почуття «громадянського обов’язку» стосовно «сержанта Петренка, семеро дітей», яке притаманне і українцям, і гостям із країн СНД. Свої цивільні машини обклеюють стрічками — щоб зробити схожими на патрульні автомобілі, замовляють характерні шеврони на капоти. Використовується форма, схожа на форму працівників ДАІ, а для імітації приладів виміру швидкості застосовують... звичайні фени, обгорнені скотчем.

Дослівно 

«Уже скільки років попереджаємо водіїв про те, що на території працюють екіпажі «Екос», застерігаємо, щоб не зупинялися, — стверджує Максим Гапочка. — Показуємо, на яких машинах несуть службу справжні співробітники міліції, їхню форму. Але даремно».

Коментар місцевого жителя (на сайті lenta.com.ua)

«Цю ситуацію особисто бачив біля Перещепинського підвідділу Новомосковського району: піймали, привезли туди, неначебто здали. А о 21.00 на тій же ділянці вже «працювало» чотири екіпажі лже-даїшників. Доганяли пропущений заробіток. План у них не маленький — 1500 гривень віддай босові, решта твоє! Зазвичай росіян розводять на долари — в автомагазині росіянин купує наклейку «RUS» і каже: «Віддав 100 доларів за те, що наклейки не було!». Працюють, як завжди, з «підставним», тобто одна машина «тягнеться» на суцільній полосі, нерви у росіян не витримують — обгін і одразу доганяє машина з «рябим», що стирчить із вікна. Ця ситуація відбувається щоночі. Владі плювати — дах у верхах. Приїжджала обласна ДАІ: постояли в Перещепиному, грошей намолотили із селян і поїхали, а «козачки» їздили повз і язики показували. Переодягаються вони біля Перещепинського лісгоспу в машинах. Дивитися гидко, про яку владу ми говоримо й хто за це відповідає? І кому скаржитися?».