Слідчий відділ прокуратури Кіровоградської області завершив досудове розслідування кримінальної справи за фактом спроби втечі ув’язнених та незаконного приземлення гелікоптера на території Петрівської виправної установи.
Нагадаємо, 15 березня на футбольне поле 49-ї колонії посиленого режиму сів вертоліт, на якому намагалися втекти двоє ув’язнених — п’ять разів судимий за комп’ютерне шахрайство 41-річний кримчанин і 24-річний уродженець Дніпропетровщини, звинувачений у крадіжці і насильстві.
Розслідуванням встановлено, що засуджені, родич одного із них і пілот вступили в змову з метою нападу на адміністрацію колонії та організації втечі ув’язнених. Домовлялися під час особистих зустрічей та за допомогою мобільного зв’язку.
Відповідно до плану, пілот разом із родичем засудженого, озброєним муляжем вогнепальної зброї, мали приземлитися на території колонії, і, погрожуючи охоронцям, визволити ув’язнених. Утім, під час зльоту вертоліт заблокували, а втікачів затримали.
Усім чотирьом учасникам події вручено повідомлення про підозру. Киянина Євгена Зотова, який під дулом «автомата» посадив вертоліт Robіnson-44 на території колонії, прокуратура вважає співучасником. За словами його захисника Андрія Наумова, якщо суд прийме сторону звинувачення, пілоту загрожує від 7 до 12 років в’язниці. Водночас, як багато хто вважає, задум зірвався почасти тому, що Зотов викинув ключі й вискочив з кабіни, не збираючись піднімати гелікоптер у небо.
Для усіх обвинувачених судом обрано запобіжний захід — утримання під вартою. Наразі обвинувальний акт направлено для розгляду до Петрівського районного суду.
 
Кіровоградська область.