Футбол. Нині київське «Динамо» проводить тренувальний збір в Австрії. Наставник команди Олег Блохін розповів про останні події в команді.

— Олегу Володимировичу, в «Динамо» перед новим сезоном з’явився перший новачок — півоборонець Джермейн Ленс із Нідерландів. Що скажете про цього футболіста?
— Ми давно за ним спостерігали. Той факт, що Ленс перебуває на провідних ролях у збірній Нідерландів і ПСВ, має про щось свідчити. Хороший швидкий гравець. Я дуже задоволений цим придбанням.
— Яке ваше ставлення до об’єднаного турніру кількох українських і російських клубів?
— Мені б насамперед із командою розібратися. Наразі у нас є група «А», прибула група «B», потім приїде група «С», але ж буде ще й група «D»... Отут потрібно подумати, як все скомпонувати, і зрозуміти, як ми вступатимемо в новий чемпіонат. Часу обмаль, і якщо раніше ми традиційно планували два збори, то тепер відбудеться один,  відповідно план підготовки змінюється. Впливає на роботу й те, що після матчів збірних ми ніяк не зберемо своїх футболістів.
Щодо турніру, то зіграємо з хорошими командами: «Спартаком» і «Зенітом». Не знаю, чи прийдуть вболівальники, але емоції будуть — це точно.
— Ви все життя віддали «Динамо» і десятки разів в його складі грали проти «Спартака». Що відчуваєте напередодні двох зустрічей із цим клубом?
— Либонь, це вже не те, що було раніше. Коли грають ветерани «Спартака» і «Динамо», люди приходять і згадують ці команди. Нині це протистояння трохи відійшло на другий план. Хоча все-таки вивіска «Динамо»—«Спартак» була, є і буде.
— Чи правильно, що в цьому змаганні не зустрічаються «Динамо» і «Шахтар»?
— Думаю, це правильно. Навіщо перед початком чемпіонату зіштовхувати лобами наші клуби? Якби ми зустрічалися в Суперкубку — тоді зрозуміло, а так — краще не треба.
— Як вважаєте, до чемпіонату ваша команда підійде в оптимальній формі?
— Побачимо. Для цього й працюємо.
— Вважають, що одним із ключових факторів у боротьбі за високі місця в чемпіонаті України є якість легіонерів, і саме з цієї причини «Динамо» програло боротьбу за друге місце...
— Можливо, окремі іноземці не відповідають рівню «Динамо». Деяких ми вже позбулися. Тепер прагнемо отримати справді якісних виконавців. Усе залежатиме від того, як швидко вони увіллються в колектив. Яким би хорошим футболіст не був, йому потрібен час на адаптацію. Щодо легіонерів, котрі не підходять «Динамо»... Через те, що запрошували їх ще до мого приходу в клуб, не так просто розлучитися із цими людьми. Якщо надійдуть пропозиції, то ми по можливості їх віддаватимемо. Є контракт, і ми повинні виконувати умови угоди.
— Ви свідомо будуєте молоду команду?
— Мені до вподоби працювати з молодими футболістами. Вони ще вчаться, в очі зазирають. У нас у колективі нормальна атмосфера. А коли футболіст бігає й буркоче, мовляв, чому ми робимо те, а не це, таке мені не подобається. Збори легкими не бувають. Я сам 20 років так працював, а тепер це виконують мої підопічні. Якщо хочеться легких зборів, то треба лежати на пляжі.
— А блискітку, прагнення не просто грати за гроші, а за честь клубу, ви бачите в очах цих футболістів?
— Звичайно. Хтось, може, і почне одразу грати, а комусь буде потрібно більше часу. Побачимо.
— Можна вас назвати тренером, котрий не ставитиме хрест на молодих виконавцях і надасть їм шанс?
— Переді мною стоїть важке завдання. З одного боку, потрібно дати результат, а з другого — я із задоволенням надавав би шанс молодим. Ідеальним варіантом буде, якщо це співпаде. Але, чесно кажучи, я цього варіанта поки що не бачу. Потроху підпускатимемо молодих. Це все залежить від тих футболістів, які справді хочуть грати. «Динамо» — команда високого рівня, і до цього потрібно прагнути.
Фото Павла КУБАНОВА.
*** 
Гарміш-Партенкірхен (Німеччина). «Гребен-Штадіон». 23 червня. Контрольний матч. «Динамо» (Україна, Київ) — «Мюнхен-1860» (Німеччина). 1:1. Голи: Штааль, 11, Френд, 19 (автогол).
«Динамо»: перший тайм — Шовковський, Люлька, Данило Сілва, Богданов, Цуріков, Калитвинцев, Бертольо, Сидорчук, Алієв, Буяльський, Кравець; другий тайм — Коваль, Селін, Хачериді, Мехмеді, Ярмоленко, Аруна, Гармаш, Макаренко, Безус, Гусєв, Дуду.
***
Футбольний клуб «Динамо» (Київ) підписав контракт із нападником бельгійського клубу «Андерлехт» та збірної Конго Дьємерсі Мбокані. 27-річний футболіст розпочне підготовку до нового сезону у складі динамівців уже сьогодні, після повернення команди з австрійського збору.
Для новобранця «Динамо» Джермейна Ленса (на передньому плані) шлях у збірній Нідерландів почався на «Донбас Арені».