Терикон шахти імені Мельникова в Лисичанську незабаром зазеленіє, а допоможуть йому в цьому вчені Донецького ботанічного саду НАН України.
За словами старшого наукового співробітника відділу фітоекології Сергія Жукова, за два з половиною століття видобування вугілля в Донбасі накопичилося 1200 породних відвалів. Щоб зменшити їх шкідливий вплив на атмосферу, учені Донецького ботанічного саду запропонували їх озеленювати. Захопившись так званою промисловою ботанікою, вони розробили низку методик озеленення териконів, одержали патенти й рекультивували понад сто відвалів. На них висаджено трави, а також стійкі до несприятливих умов дерева, такі як, наприклад, акація, в’яз та інші.
Що стосується терикона шахти імені Мельникова, то вчені досліджують склад порід, що накопичилися в ньому, добирають необхідний склад рослин, які тут висадять, і готують рекомендації з рекультивації породного відвалу, що піднявся майже на сто метрів. Проект озеленення терикона в Лисичанську буде закінчено повністю вже нинішнього року.
Луганськ.