А без неї пропадемо
В Острозькому районі практично немає облогуючих земель. Не гуляють бур’яни й на полях Мощаницької сільради: у Мощаниці, Волосківцях та Курганах. Проте не всі селяни паї здають в оренду. За словами землевпорядника Олександра Шкребія, із загальних 4146 гектарів люди обробляють самостійно близько 765 гектарів.
Володимир Грабоус (на знімку) за спеціальністю агроном. Працював у різних господарствах, а 2002 року спробував хазяйнувати самостійно. Відтоді разом із дружиною, синами плекає на своїх землях зернові, картоплю, овочі.
— Ось погляньте, скільки колись сортів самої лише картоплі вирощував! — показує Володимир Степанович на стіну, де крейдою написано близько 15 назв. — Цього року посадив тільки п’ять: білу росу, рів’єру, віренею, спокусу та адрету. А все тому, що попит упав. Якщо 2010-го кілограм бульби коштував 4 гривні, то цьогоріч — від 80 копійок до 1 гривні 20 копійок. Те саме можна сказати і про інші види сільгосппродукції. І це при тому, що за мішок нітроамофоски тепер треба заплатити 280—300 гривень. Плюс додаткові витрати на засоби захисту рослин, що є необхідністю за нинішньої зміни кліматичних умов. Порівняли ціни? Скажіть, і як нам за таких умов жити далі?
Йдемо з господарем подивитися на його городину. Тут немає зілля, чисто. Це завдяки дружині Володимира Степановича Наталії. Збирає родина вже й перші врожаї. Ще з 6 червня копають молоду картоплю, є вже й своя рання капуста, кабачки...
— Єдине, що нас рятує, — зізнається господар, — це нетішинський ринок. — Там дещо дорожче цінується продукція. Тож щоранку їде туди торгувати півсела. Одного боїмося, щоб не закрили базар, бо таке говорять уже між людьми. А для нас торгівля, як бачите, — це шанс вижити.  
До «сусідів» у Нетішин Хмельницької області возять Грабоуси й молочну продукцію. Тримає подружжя п’ять корів. Частину молока здають переробникам — ціна на нього значно відрізняється від ринкової.
— Мешканці сільради утримують близько 560 корів, — розповідає мощаницький сільський голова Анатолій Самолюк. — Приймають у людей молоко кілька переробних підприємств. У всіх ціна тримається близько двох гривень за літр. Та буває, що падає навіть до 1,80 гривні, бо є скидки за жирність тощо. Тож справді, нас рятує «атомка», а точніше — нетішинський ринок.
— Якщо далі так підуть справи, то пропаде село, — каже Володимир Грабоус. — Потрібно вживати заходів на всеукраїнському рівні. Запроваджувати планування. Укладати домовленості з державою на вирощування тієї чи іншої агропродукції, вести справедливу цінову політику.
Острозький район Рівненської області.
Фото автора.