У цьому році Асоціація випускників Програми стажування у Верховній Раді та центральних органах влади ГО «Ліга інтернів» спільно з Благодійним фондом Богдана Гаврилишина здійснює проект «Молодь змінить Україну». Саме в рамках цього проекту учасники відвідали Німеччину, щоб вивчити досвід в енергетичній, економічній, освітній та юридичній сферах. Зокрема, зустрічалися з представниками різних федеральних міністерств, неурядових організацій, а також побували у Бундестазі і Бундесраті.

Під час учорашньої зустрічі з інтернами заступник голови апарату парламенту Юрій Ясенчук підкреслив, що на сучасному етапі для України є пріоритетним європейський напрямок. Отже, є всі передумови для відновлення активної співпраці наших партнерів з Німеччини на рівні комітетів Верховної Ради, депутатських фракцій. Адже завдання Верховної Ради якраз полягає у якнайшвидшому ухваленні законів, які наближатимуть Україну до європейських стандартів.

Посол Федеративної Республіки Німеччини в Україні Крістоф Вайле теж розглядає зустріч у контексті європейських прагнень України. «Навіть після того, як договір про асоціацію підпишуть, постане питання імплементації. Це теж завдання, яке стоїть перед людьми. Тому радий бачити молодих українських європейців. Я вважаю, що крокування цим шляхом буде завданням їхнього покоління. Ви уособлюєте європейське майбутнє України. Я радий, що посольство Німеччини змогло надати підтримку у поїздці до ФРН молодим українцям», — зазначив він та додав, що посольство й надалі підтримуватиме цю програму та продовжуватимемо програму стажування у німецькому Бундестазі.
К. Вайле вважає, що цей рік для України є доленосним у зовнішньо-політичному сенсі. «Ми нині зосереджені на зустрічі в рамках Східного партнерства у Вільнюсі, під час якої буде можливість підписати Угоду про асоціацію між ЄС і Україною. Зацікавленість Німеччини у цьому підписанні висловив федеральний міністр закордонних справ Німеччини Гідо Вестервелле. Він, зокрема, запевнив у підтримці ФРН у подоланні останніх бар’єрів, які стоять на заваді підписання Угоди про Асоціацію», — сказав посол.
Голова правління Асоціації випускників Програми стажування у Верховній Раді та центральних органах виконавчої влади ГО «Ліга інтернів» Тарас Притула нагадав, що понад чотири роки триває співпраця між ГО «Ліга інтернів» і апаратом Верховної Ради. Він сподівається, що програма й надалі розвиватиметься і очікує найближчим часом на підписання Головою Верховної Ради Володимиром Рибаком розпорядження про продовження програми стажування у 2013—2014 роках.
На знімку (зліва направо): голова правління ГО «Ліга інтернів» Тарас Притула, заступник керівника апарату Верховної Ради України Юрій Ясенчук, член правління ГО «Ліга інтернів» Антон Каганець, представник благодійного фонду Богдана Гаврилишина Наталія Маціпура.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.