Тільки цього року за кордон на заробітки виїхали понад 200 тисяч українських трудових мігрантів. Більшість співвітчизників перетинають кордон незаконно, бо зазвичай вони просто не знають своїх прав. Про це заявив експерт проекту Unіversal Assіstance, член Загальноєвропейської організації правозахисників з прав людини, травматизму та нещасних випадків PEOPІL Микола Гольбін.

За його словами, громадяни нашої країни, перебуваючи за її межами й потрапивши в різні неприємні ситуації, у більшості випадків не знають, як захистити себе та свої законні права. Хоча ці права гарантовані європейськими законами або міжнародними конвенціями навіть у тому випадку, якщо іноземець перебуває на території іншої країни нелегально.

«Згідно з офіційною статистикою щорічно з різного роду проблемами стикаються 350—400 тисяч українців, які живуть і працюють в іноземних державах або просто виїжджають за кордон з різними цілями (близько 20 млн. осіб щорічно). Лише 5—7 відсотків з тих, хто потрапив у біду, намагаються юридичним шляхом отримати справедливу компенсацію за заподіяні їм збитки. А от частка європейських мігрантів, які домагаються справедливості, — 70 відсотків. Причина цього — поінформованість про власні права і знання, як ними правильно скористатися», — коментує ситуацію експерт.

Аналітик вважає: в контексті евроінтеграційних устремлінь України надто важливо всіма можливими способами донести до наших громадян їхні основні права й можливості, щоб українці могли почуватися більш захищеними за кордоном. Крім того, саме вітчизняне законодавство необхідно максимально адаптувати до європейського. Мовляв, європейські закони — чудовий орієнтир на захищеність і безпеку кожного громадянина й держави загалом.