Селище Краснопілля, розташоване на території Дніпропетровська, через злив відпрацьованого електроліту з місцевого заводу перетворюється на зону екологічного лиха. Риба і тварини гинуть, а люди з хімічними опіками потрапляють до лікарні. Це стверджують місцеві жителі й представники природоохоронних організацій.

«Із 2008 року краснопільцям стало відомо, що в селищі здійснюватимуть обробку відпрацьованих акумуляторів. Ми зібрали 700 підписів проти цього, — розповіла мешканка селища Любов Чобіток. — Але виробництво все-таки запустили. Після цього люди стали набагато гірше почуватися. Багато хто скаржиться на погіршення стану здоров’я, і нас це дуже турбує».

Люди кажуть, що поблизу відстійника нерідко спостерігали, як риба сама викидається на берег. Тут дуже важко дихати, сильно дере в горлі. І не тільки. «На тілі з’являються червоні плями. Деякі жителі навіть звертаються до лікарні з хімічними опіками. А колись це було гарне місце відпочинку, все своє дитинство я там купався й гуляв із друзями», — зазначає корінний краснопілець Юрій Москалець.

За словами голови ініціативної групи селища Сергія Пєтухова, починаючи з 27 квітня мешканці здійснюють постійний моніторинг ситуації. 30 квітня активіст брав проби ґрунту в місці, де нібито зливали хімікати. Після цього стан його здоров’я різко погіршився.

Зі своїми побоюваннями й зібраними фактами люди звернулися в громадські природоохоронні організації. Одним із кричущих епізодів став злив незрозумілої рідини на вулиці Будівельників. «До нас звернулися місцеві жителі й повідомили, що з автомобіля «КАМаз» була злита незрозуміла рідина просто на дорогу. Люди скаржилися, що відчули дертя в горлі, напади нудоти й запаморочення. Роз’їло автомобільні покришки й бампери. Навіть через кілька днів, коли ми приїхали на місце НП, у повітрі відчувався неприємний хімічний запах, — повідомила голова Дніпропетровської міської громадської організації «Громадський рух України «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина. — Ми взяли проби ґрунту й відправили на хімічну експертизу до незалежної лабораторії. Там виявили дуже високий уміст заліза, майже вп’ятеро перевищено показники з умісту свинцю, фосфору, азоту».

Наталя Кожина зазначає, що, швидше за все, сюди злито відпрацьований електроліт, погашений вапном для зниження кислотності. А поряд — озеро й канава, якою водоспадом тече незрозуміла біла рідина. Поруч перебувати через сильний запах просто неможливо.

Представники організації планують звернутися в правоохоронні органи та екологічні служби з вимогою вжити заходів із приводу порушення законодавства України стосовно екологічної обстановки в місті й безпеки його мешканців.

ДОСЛІВНО

«Протягом двох тижнів я перебував у лікарні на лікуванні, мені робили уколи і ставили крапельниці. Медики дали висновок, що я отримав хімічне отруєння, — зазначив Сергій Пєтухов. — 10 червня ми виїхали на місце й побачили озеро, вода в якому була мутна й сіра. Дихати й перебувати там просто неможливо. Потім ця вода потрапляє в річку, де купаються й ловлять рибу відпочивальники».

ДУМКА

«Ми хочемо, щоб органи правопорядку взялися за ті підприємства, які причетні до зливу шкідливих відходів, — заявила Наталя Кожина. — Щоб люди могли безпечно жити й перебувати в цьому місці».