Напередодні річниці підписання головного закону країни Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна» вирішив проаналізувати, а чи дотримуються в нашій державі конституційні права дітей. Результат — невтішний. «Суспільство, за великим рахунком, не знає, що таке права дитини. А тому не вміє їх обстоювати і реагувати на їх порушення», — зізнався учора під час прес-конференції у столиці Юрій Павленко, Уповноважений Президента України з прав дитини.
На початку 2013-го «Ла-Страда» відкрила всеукраїнську дитячу «гарячу лінію». Відтоді за номером 0 800 500 225 маленькі українці можуть отримати консультації психолога чи юриста, або ж просто бути вислуханими. Підтвердження того, що зроблено це було недаремно, — статистика. За півроку на «гарячу лінію» надійшло близько 15 тисяч звернень від дітей, які опинились у скрутному становищі.
— Сьогодні лінія одночасно є і телефоном довіри, і лінією допомоги, — каже Катерина Левченко, президент Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда-Україна». — У складних випадках, коли потрібна уже не так консультація, як реальна допомога, наші консультанти мають можливість переадресовувати маленьких клієнтів на державні структури: місцеві відділи Мінсоцполітики та служби у справах дітей, до Уповноваженого Президента з прав дитини, до відділів МВС та до Міністерства освіти і науки.
Найчастіше звертатися по допомогу дітей змушують проблеми зі спілкуванням з однолітками (понад 20 відсотків дзвінків). Ще у 16 відсотках випадків маленькі клієнти телефонують через проблеми психологічного здоров’я. Не минається, на жаль, і без скарг на насильство та жорстоке поводження, переслідування та проблемні стосунки в родині. І що важливо, що ці біди вікових, географічних чи навіть соціальних обмежень. Допомоги часто потребує і дітвора із повноцінних та забезпечених родин.
Зі своїми проблемами діти звертаються і до Юрія Павленка. Чиновник зізнається: значна частина запитів стосується відносин із батьками. І головна причина полягає в тому, що дорослі часто не цікавляться життям своїх нащадків. «Батьки мало спілкуються з власними дітьми. Часто не знають, чим живе їхнє чадо, що його турбує, з якими проблемами стикається. Наше соціологічне дослідження показало, що майже 40 відсотків батьків не знають, що дитина робить після школи. І переважна більшість батьків спілкується із власними нащадками не більш як 5 хвилин на день!».
Експерти зізнаються, до боротьби із ганебним явищем — порушенням основних прав і свобод дитини — потрібно підходити комплексно. Не тільки навчати дітей розуміти, де порушуються їхні права, і підказувати їм, як їх захистити, а й змушувати дорослих активніше опікуватися долею своїх менших співгромадян. Боротися із байдужістю старших до дитячих проблем у країні можуть системою покарань. Юрій Павленко розповів, що планує в майбутньому внести зміни до вітчизняного законодавства. І прописати: за нереагування дорослих на випадки порушень прав дітей притягати їх до кримінальної відповідальності.