На Соборному майдані обласного центру вдесяте відгуляли Свято полтавської галушки. Разом з юними помічниками відкрив його міський голова Олександр Мамай, запустивши «крила» сценічного млина.

Як і раніше, свято нагадувало барвисте ярмаркове дійство з торговельно-питейно-їстівною та культурно-мистецькою частинами. Цього разу на честь ювілею віншування знакової для Полтави страви можна було скуштувати навіть дармових галушок від міської влади. Та вони швидко закінчились, і, звісно, дісталися далеко не всім.

Однак дефіциту «заглавного» натурпродукту не було. Викладай по 3—5 гривень за штуку — і смакуй рідненькими. Та не тільки тими, що з одного лише борошна, а й із м’ясом, печінкою, картоплею, грибами, капустою, вишнями, малиною, полуницею та іншими «витребеньками». Презентували зі сцени і небачений досі галушковий коровай, і такий самий ріг достатку, і навіть величезну галушку з м’ясом страуса. Остання, до речі, за формою і розміром дуже нагадувала страусове яйце. А показували її відомий мільйонам телеглядачів за участю у популярних кулінарних телешоу «На ножах» і «Пекельна кухня» шеф-кухар одного з приполтавських ресторанів Тимофій Гаєвий і темношкірий бармен цього закладу, уродженець Конго Максим Окуа.

Надивившись на такий ексклюзив, відвідувачі свята бралися до справ звичніших: підспівували-підтанцьовували самодіяльним та професійним артистам, смакували галушками, медовухою і пивом, фотографувалися біля пам’ятника полтавській галушці (щоб потрапити у «персональний» кадр, в розпал святкувань доводилося вистоювати чималеньку чергу), поспішали до імпровізованого містечка народних майстрів. Одне слово, як на справжньому ярмарку, «всякого було там дива». Хтось у спеку пропонував гостям волохату шкуру поні за три з половиною тисячі гривень. Щоправда, коли й у тіні стовпчик термометра «зашкалював» за 30 градусів, вона була такою само доречною, як на корові сідло. На відміну від полтавських галушок, які актуальні за будь-якої погоди.

Полтава.

На знімку: полтавських галушок вистачало всім... а скам’янілої страви не вгризеш.

Фото автора.