На Дніпропетровщині — черговий міліцейський скандал: представники старшого офіцерського складу організували мережу збуту наркотиків. Правоохоронці були настільки впевнені у своїй безкарності, що зберігали отруту і вдома, і на своєму робочому місці — в секторі по боротьбі з... незаконним обігом наркотиків.

Напевно, наркобарони в погонах зовсім не боялися своїх товаришів по службі у Тернівському райвідділі МУ УМВС України в Дніпропетровській області — настільки зухвало вони поводилися в ході цієї своєї «другої», якщо не першої діяльності. 

Але не врахували, що, крім обласної міліції, за порядком у регіоні спостерігають й інші уповноважені.

«Співробітниками СБУ разом із прокуратурою міста Кривій Ріг було встановлено, що два майори міліції, зловживаючи службовим становищем, розробили й створили мережу збуту особливо небезпечної наркотичної речовини — опію ацетильованого на території Кривого Рогу, — розповіли кореспондентові «Голосу України» у прес-центрі управління СБУ в області. — 11 червня в рамках відкритого кримінального провадження співробітники СБУ разом із працівниками прокуратури та відділу внутрішньої безпеки МВС затримали міліціонерів на місці злочину під час реалізації чергової партії наркотиків».

За місцем проживання і роботи затриманих було проведено обшуки. Виявлено й вилучено 350 милілітрів особливо небезпечної наркотичної речовини — ацетильованого опію та один літр прекурсору (ангідрид оцтової кислоти), що використовується при виготовленні наркотичних засобів.

«Обидва співробітники міліції заарештовані, — відзначають в УСБУ. — Їх повідомлено про підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання або збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) і ч. 3 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України».

Залишається сподіватися, що цей черговий скандал не мине безслідно для високопосадовців міліцейського відомства в регіоні, під чиїм «невсипущим контролем» буйним цвітом розцвітає не тільки «тиха корупція», а й відвертий кримінал у лавах органів правопорядку. І старші офіцери МВС стають наркобаронами.

Владимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Дніпропетровська область.

А тим часом...

У Вінниці набрав чинності вирок суду стосовно оперуповноваженого карного розшуку управління міліції, якого засудили на п’ять років позбавлення волі за отримання хабара і зловживання службовим становищем. Про це повідомив старший слідчий прокуратури Вінниці Олег Стопінчук.

— Шість тисяч доларів вимагав працівник міліції від двох чоловіків, які насправді не були причетні до скоєння правопорушення, — каже Олег Стопінчук.

За словами співрозмовника, міліціонера затримали, коли  він узяв першу суму — чотири тисячі гривень. Щоправда, після цього намагався втекти і викинув гроші. Але правоохоронці належним чином зафіксували факт злочину.

Його передісторія бере початок з минулого року. В один із останніх днів грудня, коли всі готувалися до свята, раніше засуджений чоловік напав на працівника торговельної мережі й намагався вирвати в нього з рук сумку, в якій було 17,5 тисячі гривень. Скоїти пограбування завадили перехожі, які допомогли затримати зловмисника і передали його в руки міліції.

Оперуповноважений карного розшуку, хоч і не був причетний до розслідування у цій справі, але мав доступ до інформації. У такий спосіб дізнався, що спільниками нападниками могли бути двоє чоловіків. Майор запросив їх на зустріч, натякнув, чим для них може обернутися розслідування факту розбійного нападу. Такі побачення влаштовував ще декілька разів, щоразу залякуючи співрозмовників. Зрештою почав вимагати грошей за можливість вийти сухими з води. Назвав суму «відкупних» — шість тисяч доларів...

За ґрати колишнього оперативника не відправили. Йому призначено випробний термін на три роки. Суд взяв до уваги факт визнання засудженим вини, а також погіршення стану здоров’я, сімейні обставини і змінив прийняте рішення про покарання.

Віктор СКРИПНИК.

Вінницька область.